Sobota, 27. apríl 2024
Mimoriadne správy

Ekonomika USA by podľa Trumpa rástla rýchlejšie, ak by Fed nesprísnil podmienky úverov

 Webnoviny  22. marec 2019  279  
Ekonomika USA by podľa Trumpa rástla rýchlejšie, ak by Fed nesprísnil podmienky úverov

WASHINGTON 22. marca (WebNoviny.sk) - Americká ekonomika by v minulom roku podľa prezidenta Donalda Trumpa rástla oveľa rýchlejšie, ak by Federálny rezervný systém (Fed) nesprísňoval podmienky na poskytovanie úverov.

V rozhovore pre piatkové vysielanie televíznej stanice Fox Business Network, ktorého časť stanica zverejnila vo štvrtok, Trump uviedol, že bez zvýšenia úrokových sadzieb Fed-u a redukcie objemu dlhopisov, ktoré centrálna banka vlastní, by hrubý domáci produkt krajiny posilnil o vyše štyri percentá.

Hospodárstvo USA vlani vzrástlo o 2,9 percenta. Fed v stredu oznámil, že v tomto roku nepredpokladá nijaké zvýšenie úrokov, hoci pôvodne rátal s tým, že úrokovú sadzbu v priebehu roka 2019 zdvihne dvakrát. Centrálna banka zároveň uviedla, že v septembri prestane zmenšovať svoju bilanciu.

Šéf Fed-u Jerome Powell sa vyjadril, že významná zmena politiky centrálnej banky je výsledkom spomalenia globálnej ekonomiky a zväčšujúcich sa rizík pre hospodársky rast USA, pričom tlak zo strany Trumpa nemal na rozhodovanie Fed-u vplyv.

Viac k témam: americká ekonomika, FED americký Federálny rezervný systém, rast ekonomiky
Zdroj: Webnoviny.sk - Ekonomika USA by podľa Trumpa rástla rýchlejšie, ak by Fed nesprísnil podmienky úverov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.