Nedeľa, 26. máj 2024
Mimoriadne správy

Ekonomika Kalifornie sa stala sa piatou najväčšou na svete, predbehla Veľkú Britániu

 Webnoviny   6. máj 2018  332  
Ekonomika Kalifornie sa stala sa piatou najväčšou na svete, predbehla Veľkú Britániu

SACRAMENTO 6. mája (WebNoviny.sk) - Ekonomika Kalifornie v minulom roku predbehla hospodárstvo Veľkej Británie a stala sa piatou najväčšou na svete. Vyplýva to z údajov z amerického ministerstva obchodu pri porovnaní s globálnymi údajmi z Medzinárodného menového fondu. Kalifornský hrubý domáci produkt (HDP) v roku 2017 posilnil o 127 mld. USD na vyše 2,7 bil. USD, vyplýva z údajov rezortu obchodu USA.

Britský HDP sa pritom pri vyjadrení v dolároch mierne zmenšil, čiastočne v dôsledku zmeny výmenných kurzov. Veľká Británia má o 25 mil. obyvateľov viac ako Kalifornia, ale teraz má menší HDP, uviedol Lee Ohanian, profesor ekonómie na Kalifornskej univerzite.

Odporúčame:
Trump opäť vyzval Európu na zvýšenie výdavkov na obranu, názor na jadrovú dohodu s Iránom nemení

Veľkosťou hrubého domáceho produktu je v súčasnosti pred Kaliforniou iba celkový HDP Spojených štátov amerických a ekonomiky Číny, Japonska a Nemecka. Piatou najväčšou ekonomikou na svete Kalifornia naposledy bola v roku 2002, ale do roku 2012 klesla na desiate miesto. Odvtedy však v kalifornskom hospodárstve vznikli 2 mil. nových pracovných miest a HDP tohto amerického štátu sa zväčšil o 700 mld. USD.

V Kalifornii žije 12 percent populácie USA, ale v rokoch 2012 až 2017 sa na tvorbe pracovných miest podieľala 16 percentami. Podiel tohto štátu na ekonomike USA v uvedenom päťročnom období vzrástol z 12,8 na 14,2 percenta.

Viac k témam: ekonomika, hrubý domáci produkt, Kalifornia, Veľká Británia
Zdroj: Webnoviny.sk - Ekonomika Kalifornie sa stala sa piatou najväčšou na svete, predbehla Veľkú Britániu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.