Sobota, 18. máj 2024
Mimoriadne správy

Dolár stúpol voči euru aj jüanu, ten klesol na desaťročné minimum

 Webnoviny  29. október 2018  335  
Dolár stúpol voči euru aj jüanu, ten klesol na desaťročné minimum

NEW YORK 29. októbra (WebNoviny.sk) – Spoločná európska mena v pondelok oproti doláru oslabila po tom, ako Angela Merkelová potvrdila, že sa nebude piatykrát uchádzať o funkciu kancelárky. Okrem toho uviedla, že nebude v decembri opäť kandidovať ani na funkciu predsedníčky CDU.

Euro kleslo na 1,1371 USD/EUR z piatkovej uzatváracej úrovne 1,1412 USD/EUR. Dolár si prilepšil aj voči japonskému jenu, a to na 112,53 JPY/USD z hodnoty 111,85 JPY/USD.

Čínsky jüan v pondelok oproti doláru klesol na desaťročné minimum 6,9644 CNY/USD. Keďže čínska ekonomika spomalila a americké a čínske úrokové sadzby išli opačným smerom, jüan oproti doláru od apríla oslabil o takmer 10 percent.

Americké ministerstvo financií tento mesiac odmietlo označiť Čínu za menového manipulátora, ale uviedlo, že Peking pozorne sleduje.

Viac k témam: Angela Merkelová, dolár, jen, jüan, svetové devízové trhy
Zdroj: Webnoviny.sk - Dolár stúpol voči euru aj jüanu, ten klesol na desaťročné minimum © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.