Streda, 24. apríl 2024
Mimoriadne správy

Doba nadhodnotených IT projektov je podľa Remišovej preč, upratovanie prinieslo úsporu 72 miliónov eur

 Webnoviny  27. september 2021  209  
Doba nadhodnotených IT projektov je podľa Remišovej preč, upratovanie prinieslo úsporu 72 miliónov eur

27.9.2021 (Webnoviny.sk) - Upratovanie v štátnom IT prináša prvé reálne výsledky. Ako na tlačovej besede informovala ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová, len za jediný rok sa im podarilo ušetriť 72 mil. eur. Úsporu pritom podľa nej nedosiahli rušením projektov, ale ich novým nastavením, zefektívnením, sprofesionalizovaním riadenia a najmä bezkorupčným nastavením.

„Doba netransparentnosti a nadhodnotených IT projektov a peňazí v škatuliach od šampanského sa definitívne skončila a je preč," zhodnotila vicepremiérka.

Kybernetický projekt už rieši polícia


Opätovne zopakovala, že v minulosti bolo štátne IT synonymom korupcie, neefektívnosti, netransparentnosti a nekompetentnosti. Projekty sa šili na mieru a mnohé našli priamo na pôde ministerstva.

Poukázala na obrovský kybernetický projekt za 55 mil. eur, na ktorý sa zameral aj Najvyšší kontrolnú úrad. Jeho zistenia Remišová označila za šokujúce a aktuálne ich už rieši polícia. Napríklad za likvidáciu obalu z káblika si dodávateľ fakturoval 82 eur eur a za likvidácia obalu na monitor 420 eur.

Ušetrili už milióny eur


Čo sa týka samotných úspor, podarilo sa zrušiť obstaranie datacentra v celkovej výške 39,2 mil. eur, vďaka presunu dátového centra NASES do štátnych priestorov SPP sa podarilo ušetriť ďalších 5 mil. eur. Úspory sa dosiahli aj vďaka vyrokovaniu nových podmienok s dodávateľmi služieb.

„Len na jedinom dodávateľovi, ktorý dodáva tri projekty, sme ušetrili náklady 15 percent, teda asi 4 mil. eur," priblížila vicepremiérka. Vďaka kontrole IT výdavkov pre všetky ostatné rezorty a na základe optimalizácie ich požiadaviek sa zase ušetrilo 16 mil. eur.

Viac k témam: šetrenie
Zdroj: Webnoviny.sk - Doba nadhodnotených IT projektov je podľa Remišovej preč, upratovanie prinieslo úsporu 72 miliónov eur © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.