Piatok, 3. máj 2024
Polojasno  13,5 °C
Mimoriadne správy

Do priemyselného parku Ferovo príde nový investor, vytvorí aj pracovné miesta pre absolventov

 Webnoviny  11. apríl 2019  334  
Do priemyselného parku Ferovo príde nový investor, vytvorí aj pracovné miesta pre absolventov

VRANOV n/TOPĽOU 11. apríla (WebNoviny.sk) - Do priemyselného parku Ferovo vo Vranove nad Topľou prichádza prvý investor. Spoločnosť Ematech, s.r.o tu vo štvrtok začala s výstavbou svojho obchodno-servisného strediska.

Mesto Vranov nad Topľou má so spoločnosťou Ematech, s.r.o. podpísanú nájomnú zmluvu od roku 2018. V priemy­selnom parku bude vykonávať servis poľnohospodárskej techniky.

Svoju prevádzku má postaviť a spustiť do dvoch rokov od účinnosti zmluvy a do dvoch rokov od začatia prevádzky má zamestnať 12 zamestnancov. Náklady na stavebné práce sú zhruba 480-tisíc eur. Hala má vyrásť do októbra tohto roka.

Noví zamestnanci


Ako pri príležitosti položenia základného kameňa výstavby uviedol riaditeľ spoločnosti Peter Matejovič, firma sídli v Radošinej a servisné strediská má v Poprade a Sedliskách (okr. Vranov nad Topľou). Práve toto stredisko, sídliace v prenajatých priestoroch, už podľa Matejoviča kapacitne nepostačuje, a preto zvolili jeho presun do Vranova nad Topľou.

V novovybudovaných priestoroch bude pôsobiť do 20 ľudí s tým, že sa tam presunie aj päť doterajších pracovníkov spoločnosti zo Sedlísk. Prijímať budú aj nových ľudí, pôjde o servisných technikov, obchodníkov a pracovníkov v oblasti náhradných dielov a logistiky.

"Pôjde o kvalifikované pracovné miesta. Tomu bude zodpovedať aj mzdové ohodnotenie, ktoré bude vyššie ako momentálne vykazovaný priemer, ktorý hovorí o viac ako tisíc eurách," uviedol Matejovič s tým, že na nové miesta hľadajú najmä absolventov stredných strojníckych škôl, respektíve učilíšť v odbore automechanik či mechanik-elektronik. Pracovníkov chcú nájsť vo Vranovskom okrese.

Park bol doteraz prázdny


Priemyselný park Ferovo, postavený v roku 2008 s rozlohou 16 hektárov a 14 hektármi ponúkanými na prenájom, bol doteraz prázdny. „Približne po desiatich rokoch sem prichádza prvý investor,“ uviedol primátor mesta Ján Ragan.

Pripomenul, že doteraz sa napriek snahe a aj niekoľkým schváleným zámerom nepodarilo zrealizovať žiadny podnikateľský zámer. Dôvodom podľa neho bolo, že sa snažili hlavne o veľké investície.

Doteraz sme uvažovali o stovkách pracovných miest a veľkých investoroch, ktorí by sem prišli. Samozrejme, nebol to ľahký proces, lebo bolo obdobie krízy, ekonomika v kraji nefungovala. Teraz sú zase problémy s pracovnými silami a nie je jednoduché získať veľkých investorov. Napriek tomu sa o to snažíme ďalej,“ uviedol Ragan.

Rokujú o vstupe veľkých investorov


Prvého investora umiestnili do priestorov, ktoré chcú v priemyselnom parku vyčleniť pre menších investorov. Momentálne podľa Ragana majú podpísané nájomné zmluvy aj s ďalšími menšími investormi napríklad z výroby zrubov či spracovávania autobatérií.

Aj naďalej rokujeme so SARIO a SIEA o vstupe veľkých investorov do nášho priemyselného parku,“ dodal primátor. V hre je pritom podľa neho opäť aj zámer spoločnosti Plasma Energy, s ktorou mesto rozviazalo nájomnú zmluvu pre nevôľu občanov a ich obavu z negatívnych vplyvov na životné prostredie. Súd ale rozhodol o neplatnosti výpovede.

Chcú vybudovať novú mestskú halu


Mesto chce pre potenciálnych zamestnávateľov vybudovať v parku aj vlastnú mestskú halu, v ktorej by im prenajímalo priestory. Ako informoval Ragan, momentálne sa spracováva projektová dokumentácia stavby. Na zámer získalo mesto z akčného plánu pol milióna eur.

V priebehu tohto a budúceho roka by sa mali prostriedky vyčerpať a hala postaviť,“ dodal primátor. Jedným z problémov parku je, že doteraz nie sú usporiadané všetky jeho pozemky a niektoré má mesto iba vďaka nájomným zmluvám.

Ako konkretizoval Ragan, ide o tri parcely s viacerými vlastníkmi, s ktorými sa mesto zatiaľ nedohodlo. Problémom je cena pozemkov, na ktorých odkúpenie získala samospráva z akčného plánu 250-tisíc eur. Nároky vlastníkov ale presahujú vyčlenené finančné prostriedky.

Bude to predmetom ďalších rokovaní,“ dodal primátor. Samospráva rieši aj problém s distribúciou energií do priemyselného parku.

Viac k témam: Ematech s.r.o., investor
Zdroj: Webnoviny.sk - Do priemyselného parku Ferovo príde nový investor, vytvorí aj pracovné miesta pre absolventov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.