Štvrtok, 2. máj 2024
Mimoriadne správy

Do Európskeho týždňa mobility sa zapoja aj železnice, Slováci budú cestovať vlakmi za polovicu

 Webnoviny  13. september 2018  267  
Do Európskeho týždňa mobility sa zapoja aj železnice, Slováci budú cestovať vlakmi za polovicu

BRATISLAVA 13. septembra (WebNoviny.sk) – Na budúci týždeň môžu Slováci cestovať vlakom za polovičnú cenu. Takouto ponukou sa Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) zapojila do Európskeho týždňa mobility (ETM), ktorý sa koná od 16. do 22. septembra.

Cieľom kampane ETM je spopularizovať iné formy dopravy, ako je individuálna automobilová doprava. „Počas Európskeho týždňa mobility chceme upozorniť na možnosť ekologickej, ale aj ekonomickej alternatívy, ktorú predstavuje jazda vlakom,“ vyhlásil Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK.

Bicykle prepravia bezplatne


Od 16. do 22. septembra bude možné cestovať za polovicu obyčajného cestovného v 2. triede všetkých osobných vlakov a regionálnych expresov.

Odporúčame:
Železnice vypravia mimoriadne vlaky na púť do Šaštína, vlani bol s nimi problém a zasiahol Danko

Na tratiach Tatranských elektrických železníc a Ozubnicovej železnice poskytne ZSSK cestujúcim 50-percentnú zľavu na jednorazové štandardné lístky, v prípade SMS lístkov budú zľavnené aj dvojhodinové a jednodňové lístky.

Cyklistom ponúka železničný dopravca možnosť prepraviť bicykel bezplatne. „Snažíme sa v maximálnej možnej miere vyjsť v ústrety všetkým, ktorí denne dochádzajú za prácou či do školy. Radi by sme vodičov motivovali, aby aspoň počas Európskeho týždňa mobility skúsili nechať auto doma a dali šancu vlaku,“ doplnil Hlubocký.

Do kampane sa zapojili aj vlani


ZSSK sa podobným spôsobom do kampane zapojila aj vlani a zvýhodnené cestovné využilo od 18. do 22. septembra 2017 takmer 150-tisíc cestujúcich. V porovnaní s rovnakým obdobím roku 2017 vzrástol počet prepravených cestujúcich o viac ako 33 percent.

Cestujúci najviac využívali mimoriadne zľavy v Bratislavskom samosprávnom kraji vo vlakoch z hlavného mesta do Pezinka, Trnavy, Malaciek a Senca. Záujem o železničnú dopravu počas minuloročného ETM bol aj o vlaky na regionálnych tratiach v okolí Žiliny a Košíc.

Viac k témam: ETM Európsky týždeň mobility, ZSSK Železničná spoločnosť Slovensko
Zdroj: Webnoviny.sk - Do Európskeho týždňa mobility sa zapoja aj železnice, Slováci budú cestovať vlakmi za polovicu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.