Štvrtok, 23. máj 2024
Mimoriadne správy

Desaťtisíce ľudí neodletia, Ryanair pre štrajky zrušil 250 letov

 Webnoviny  28. september 2018  298  
Desaťtisíce ľudí neodletia, Ryanair pre štrajky zrušil 250 letov

LONDÝN 28. septembra (WebNoviny.sk) - Desaťtisíce pasažierov írskej nízkonákladovej leteckej spoločnosti Ryanair v Európe čelia v priebehu piatka narušeniu ich ciest v dôsledku toho, že firma pre štrajky ruší 250 letov.

Nemeckí piloti Ryanairu sa vo štvrtok pripojili ku kolegom z Holandska a Belgicka, čím pribudlo ďalších 100 zrušených letov k 150, s ktorými sa už rátalo.

Požiadavka ohľadom zmlúv


Prácu prerušujú aj palubní zamestnanci Ryanairu v Belgicku, Nemecku, Taliansku, Holandsku, Portugalsku a Španielsku pre spor o pracovné zmluvy a podmienky zamestnania. Ryanair vyhlásil, že podstatnú väčšinu z 2 400 piatkových letov štrajk nenaruší a dotkne sa iba 35 tis. zo 450 tis. cestujúcich. Informuje o tom portál bbc.com.

Odporúčame:
Muž zmeškal nástup do lietadla, rozhodol sa utekať za ním až na odletovú plochu

Odborári žiadajú, aby zamestnanci dostali zmluvy podľa legislatívy krajín, v ktorých žijú, a nie podľa írskeho práva. Generálny riaditeľ Ryanairu Michael O'Leary uviedol, že firma napísala odborárom a ponúkla všetkým pracovníkom miestne zmluvy, čo podľa neho znamená, že štrajk je "zbytočný".

Dohody s pracovníkmi v Taliansku


Avšak zväz holandských pilotov konštatoval, že firma jeho členom miestne zmluvy ponúkla iba verbálne a odmietla im dať písomný sľub. Joost Van Doesburg zo zväzu VNV povedal, že jeho členovia chcú aj dôchodky v súlade holandskými štandardmi a lepšie garancie nemocenských dávok.

Ryanair tento týždeň podpísal dohody s palubnými pracovníkmi v Taliansku o pracovných zmluvách podľa talianskej legislatívy a so zväzom zastupujúcim nemeckých pilotov sa dohodol na rozhodcovskom konaní. Európska komisia vyhlásila, že zamestnanci Ryanairu by mali mať zmluvy v krajinách, v ktorých žijú, a nie v Írsku, kde sú registrované lietadlá prepravcu.

Viac k témam: letecká doprava, Ryanair, štrajk
Zdroj: Webnoviny.sk - Desaťtisíce ľudí neodletia, Ryanair pre štrajky zrušil 250 letov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.