Sobota, 27. apríl 2024
Slnečno  13 °C
Mimoriadne správy

Čínske obmedzenia vývozu kritických surovín dokazujú potrebu znížiť závislosť od totalitných režimov, tvrdí Lexmann

 Webnoviny  12. júl 2023  177  
Čínske obmedzenia vývozu kritických surovín dokazujú potrebu znížiť závislosť od totalitných režimov, tvrdí Lexmann

12.7.2023 (SITA.sk) - Novozavedené čínske obmedzenia vývozu kritických surovín ukazujú, prečo je potrebné znížiť závislosť od totalitných režimov. Poukazuje na to europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH/EĽS), ktorá je v zahraničnom výbore Európskeho parlamentu spravodajkyňou európskeho aktu o dostupnosti kritických surovín.

Závislosť od Číny


Peking obmedzil kritické suroviny germánium a gálium, pričom produkuje 60 percent svetového germánia a 80 percent gália, upozorňuje europoslankyňa. Prvá zmienená surovina sa používa pri výrobe optických vlákien, druhá zase pri produkcii polovodičov.

„Nedostatok kritických surovín súvisiaci s našou závislosťou od Číny ohrozuje samotnú výrobu polovodičov a teda jeden z hlavných cieľov európskeho aktu o čipoch, ktorý rieši nedostatok polovodičov s ašpiráciou posilniť vedúce postavenie Európy v oblasti technológií prostredníctvom verejných a súkromných investícií vo výške viac ako 43 miliárd eur," vysvetlila Lexmann.

Preto sa obrátila na Európsku komisiu so žiadosťou o analýzu dopadov obmedzení čínskeho vývozu na európsky priemysel i s výzvou na uskutočnenie záťažových testov.

Kritické suroviny a produkty


Ako tieňová spravodajkyňa pre už prijatú legislatívu o protinátlakovom nástroji zároveň požiadala eurokomisiu o objasnenie, či považuje uvedené kroky totalitného režimu za akt nátlaku. Ak áno, pýta sa, či na základe tejto legislatívy bude reagovať a chrániť európske dodávateľské reťazce.

Totalitný režim Komunistickej strany Číny predstavuje skutočnú bezpečnostnú hrozbu pre našu spoločnosť a hospodárstvo,“ povedala europoslankyňa s tým, že považuje, „za kľúčové urobiť rázne kroky v diverzifikácii našich dodávateľských reťazcov a ochrane pred čínskym nátlakom“.

„Dnes je to gálium a germánium, zajtra to môžu byť iné kritické suroviny alebo produkty, vrátane zdravotníckych pomôcok či liekov. Mojou prioritou ako spravodajkyne pre akt o dostupnosti kritických surovín je zaistiť intenzívnu spoluprácu EÚ s demokratickými partnermi v posilňovaní našej hospodárskej bezpečnosti. V konečnom dôsledku ide totiž o živobytie ľudí,“ dodala Lexmann.

Viac k témam: Čínska vláda, Ekonomika eurozóny, Europoslankyňa, Suroviny, Totalitný režim
Zdroj: SITA.sk - Čínske obmedzenia vývozu kritických surovín dokazujú potrebu znížiť závislosť od totalitných režimov, tvrdí Lexmann © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.