Piatok, 29. marec 2024
Mimoriadne správy

Čína vracia Trumpovi úder, zvyšuje dovozné clá na stovky amerických produktov

 Webnoviny  17. jún 2018  265  
Čína vracia Trumpovi úder, zvyšuje dovozné clá na stovky amerických produktov

PEKING 17. júna (WebNoviny.sk) - Čína zvyšuje dovozné clá na americké tovary v hodnote 34 mld. USD. Čínske ministerstvo financií v sobotu oznámilo, že krajina od 6. júla uplatní dodatočné 25-percentné clá na 545 produktov z USA, vrátane vrátane sóje, elektrických automobilov, pomarančového džúsu, whisky, morských rakov, lososov a cigár.

Odporúčame:
Čína ruší obchodné dohody s USA, zavedie odvetné clá na americké produkty

Čínska vláda o svojom sobotňajšom rozhodnutí povedala, že takto reaguje v "rovnakom rozsahu" na to, že vláda amerického prezidenta Donada Trumpa ohlásila zavedenie ciel na čínske tovary.

Čína "nechce obchodnú vojnu", ale musí "sa rozhodne brániť", uviedlo čínske ministerstvo obchodu. Zároveň informovalo, že Peking ruší dohody o znížení svojho obchodného prebytku voči USA prostredníctvom väčšieho nákupu amerických poľnohospodárskych výrobkov, zemného plynu a iných produktov.

Odporúčame:
Trump sa najskôr prirovnal ku Kim Čong-unovi a vzápätí obvinil novinára z nechápavosti

Čínske regulačné úrady uvažujú o uvalení ciel na ďalších 114 výrobkov, vrátane zdravotníckych prístrojov a energetických produktov, uviedol čínsky rezort financií a dodal, že rozhodnutie bude oznámené neskôr.

Čínske kroky odzrkadľujú piatkové rozhodnutie Trumpovej administratívy zaviesť od 6. júla clá na čínske tovary v hodnote 34 mld. USD a na to, že USA uvažujú o zvýšení ciel na ďalšie čínske produkty v hodnote 16 mld. USD.

(1 EUR = 1,1596 USD)

Viac k témam: Čína, clá, Donald Trump, sankcie, USA
Zdroj: Webnoviny.sk - Čína vracia Trumpovi úder, zvyšuje dovozné clá na stovky amerických produktov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.