Štvrtok, 25. apríl 2024
Mimoriadne správy

Čína ruší obchodné dohody s USA, zavedie odvetné clá na americké produkty

 Webnoviny  15. jún 2018  270  
Čína ruší obchodné dohody s USA, zavedie odvetné clá na americké produkty

PEKING 15. júna (WebNoviny.sk) - Čínska vláda zareagovala na to, že americký prezident Donald Trump ohlásil clá na čínske tovary. Peking v piatok oznámil, že okamžite zavedie sankcie "rovnakej sily" na americké produkty.

Odporúčame:
Čína varuje, že dohody o obchode s USA nenadobudnú platnosť, ak Washington zavedie clá

Čínske ministerstvo obchodu uviedlo, že ruší dohody, na základe ktorých mala Čína nakupovať viac amerických poľnohospodárskych a iných produktov. Vyhlásenie čínskeho rezortu obchodu neposkytlo podrobnosti, ale zoznam produktov, na ktoré by Peking mohol uvaliť clá, čínska strana zverejnila už v apríli, pričom v ňom je sója, malé lietadlá, pomarančový džús, whisky a hovädzie mäso.

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa predtým v piatok ohlásila zavedenie 25-percentného cla na dovoz čínskych tovarov v hodnote 50 mld. USD. Úrad obchodného splnomocnenca USA informoval, že clá sa začnú vyberať od 6. júla. Americká administratíva zároveň pracuje na reštrikciách voči čínskym investíciám, ktoré má zverejniť do 30. júna.

(1 EUR = 1,1596 USD)

Viac k témam: Čína, clá, Donald Trump, sankcie, USA
Zdroj: Webnoviny.sk - Čína ruší obchodné dohody s USA, zavedie odvetné clá na americké produkty © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.