Sobota, 18. máj 2024
Zamračené  13 °C
Mimoriadne správy

Čína opäť podala sťažnosť na clá na čínske tovary, podľa kritikov sa USA snažia paralyzovať WTO

 Webnoviny  28. august 2018  300  
Čína opäť podala sťažnosť na clá na čínske tovary, podľa kritikov sa USA snažia paralyzovať WTO

ŽENEVA 28. augusta (WebNoviny.sk) - Čína podala na pôde Svetovej obchodnej organizácie (WTO) sťažnosť na najnovšie clá na čínske tovary zo strany USA.

Peking v pondelok formálne požiadal o "konzultácie o spore" s USA v súvislosti s tým, že administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa minulý týždeň uvalila clá na dovoz čínskych tovarov v hodnote 16 mld. USD.

Odpovedali prijatím podobných ciel


Čína odpovedala prijatím podobných ciel na tovary z USA. Podaním sťažnosti sa otvára 60 dní trvajúce obdobie rokovaní medzi oboma krajinami.

Odporúčame:
Vo vzťahu USA k európskym krajinám podľa Korčoka dominujú dve témy

Americký veľvyslanec pri WTO Dennis Shea informoval túto organizáciu, že USA nebudú súhlasiť s tým, aby Shree Baboo Chekitan Servansing bol opätovne vymenovaný za člena odvolacieho orgánu WTO. Konštatuje sa to v zázname z rokovania za zatvorenými dverami.

Odporúčame:
V prípade brexitu bez dohody bude Veľká Británia akceptovať niektoré pravidlá Európskej únie

Ak sa to stane, 30. septembra, kedy sa končí funkčné obdobie Servansinga, počet členov odvolacieho orgánu klesne na tri. Odvolací orgán musí mať minimálne troch členov, aby mohol o prípadoch rozhodovať.

Znepokojenie Washingtonu sa nerieši


Podľa kritikov sa USA snažia odvolací orgán WTO paralyzovať. Funkčné obdobie ďalšieho člena tohto orgánu sa totiž končí v decembri budúceho roka. Shea uviedol, že USA sú dlhodobo presvedčené o tom, že odvolací orgán pôsobí mimo rámca svojho pôvodného mandátu.

Dodal, že znepokojenie Washingtonu v súvislosti s pôsobením odvolacieho orgánu WTO sa nerieši.

Viac k témam: clá USA, Svetová obchodná organizácia (WTO), USA
Zdroj: Webnoviny.sk - Čína opäť podala sťažnosť na clá na čínske tovary, podľa kritikov sa USA snažia paralyzovať WTO © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.