Nedeľa, 29. september 2024
Jasno  2,5 °C
Mimoriadne správy

Čína nemôže rokovať o stupňujúcom obchodnom spore, pokiaľ im USA „držia nôž“ na krku

 Webnoviny  25. september 2018  302  
Čína nemôže rokovať o stupňujúcom obchodnom spore, pokiaľ im USA „držia nôž“ na krku

PEKING 25. septembra (WebNoviny.sk) - Čína podľa námestníka čínskeho ministra obchodu Wanga Shouwena nemôže viesť rokovania s Washingtonom o ukončení ich eskalujúceho obchodného sporu, kým USA "držia nôž" na krku Pekingu tým, že uvalili zvýšené clá.

Peking je otvorený rokovaniam, ale to či sa uskutočnia, závisí od Washingtonu, povedal v utorok námestník ministra obchodu. "Teraz, keď USA prijali také rozsiahle reštriktívne opatrenia a držia nôž druhému na krku, ako sa môžu rokovania uskutočniť?" vyjadril sa Wang na tlačovej konferencii.

Odporúčame:
Čína začala uplatňovať vyššie clá na americké tovary a odmietla nové rokovania s USA

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa v pondelok začala uplatňovať vyššie clá na dovoz z Číny v hodnote 200 mld. USD. Peking odpovedal uvalením ciel na americké produkty za 60 mld. USD.

Odporúčame:
Čína odmieta obvinenia o využívaní svojej meny ako nástroja v obchodnej vojne s USA

Dôvodom konfliktu sú sťažnosti USA, že Peking kradne technológie alebo núti zahraničné firmy, aby ich odovzdávali. Keďže urovnanie sporu je v nedohľadne, prognostici hovoria, že konflikt medzi dvomi najväčšími ekonomikami sveta by mohol znížiť globálny hospodársky rast do roku 2020 o 0,5 percentuálneho bodu.

(1 EUR = 1,1773 USD)

Viac k témam: clá USA, Donald Trump
Zdroj: Webnoviny.sk - Čína nemôže rokovať o stupňujúcom obchodnom spore, pokiaľ im USA „držia nôž“ na krku © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.