Piatok, 26. apríl 2024
Mimoriadne správy

Čína je terčom špeciálneho monitorovania, USA ich však neoznačili za „menového manipulátora“

 Webnoviny  18. október 2018  278  
Čína je terčom špeciálneho monitorovania, USA ich však neoznačili za „menového manipulátora“

BRATISLAVA 18. októbra (WebNoviny.sk) - Spojené štáty americké sa opäť rozhodli, že Čínu neoznačia za „menového manipulátora“. Oznámil to v stredu minister financií Steven Mnuchin. Čína a ďalších päť krajín sú však terčom špeciálneho monitorovania, pretože podľa americkej vlády ich praktiky zhoršujú obchodný deficit USA.

Politika Číny je naďalej zdrojom „osobitného znepokojenia“, uvádza sa v správe, ktorú ministerstvo zverejňuje každý polrok. Na zozname monitorovaných krajín sú aj Japonsko, Južná Kórea, India, Nemecko a Švajčiarsko, informuje ďalej portál bbc.com.

Nedostatok transparentnosti a nedávne oslabenie čínskeho jüanu predstavujú vážnu výzvu úsiliu o „vyrovnanejší obchod“, tvrdí ministerstvo, podľa ktorého sa ale nenašli dôkazy o priamych intervenciách Pekingu v prospech oslabenia kurzu meny.

Prezident Donald Trump v minulosti opakovane obviňoval Čínu, že jüan umelo udržiava na nízkej úrovni, aby tak posilnila konkurencieschopnosť svojich exportérov.

Viac k témam: Donald Trump, obchod, Steven Mnuchin
Zdroj: Webnoviny.sk - Čína je terčom špeciálneho monitorovania, USA ich však neoznačili za „menového manipulátora“ © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.