Nedeľa, 1. september 2024
Slnečno  26,9 °C
Mimoriadne správy

Ceny ropy sa zvýšili, zredukovala sa jej ťažba

 Webnoviny  20. január 2017  334  
Ceny ropy sa zvýšili, zredukovala sa jej ťažba

OPEC realizuje minuloročný sľub, že obmedzí produkciu ropy a zmrazí ju približne na úrovni 32,5 mil. barelov denne.NEW YORK 20. januára (WebNoviny.sk) - Cenám ropy sa vo štvrtok darilo a nahor smerovala ľahká americká ropa aj severomorská ropa Brent. Americká ropa si prilepšila o 23 centov a uzavrela na úrovni 52,12 USD za barel. Ropa Brent, ktorej cena sa považuje za medzinárodnú referenčnú cenu, zdražela o 24 centov na 54,16 USD za barel.

Podľa údajov Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v decembri znížila ťažbu na 33,09 mil. barelov denne z úrovne 34,2 mil. barelov denne, na ktorej bola v novembri. Decembrový pokles ťažby v rámci kartelu bol prvý po siedmich mesiacoch.

IEA konštatovala, že teraz pravdepodobne prebieha rozsiahlejšia redukcia ťažby, keďže OPEC realizuje minuloročný sľub, že obmedzí produkciu a zmrazí ju približne na úrovni 32,5 mil. barelov denne.

(1 EUR = 1,0668 USD)


Zdroj: WebNoviny.sk © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.