Piatok, 3. máj 2024
Zamračené  10,9 °C
Mimoriadne správy

Ceny bývania rekordne rastú, na vidieku je to lacnejšie aj komfortnejšie

 Webnoviny   9. august 2021  259  
Ceny bývania rekordne rastú, na vidieku je to lacnejšie aj komfortnejšie

9.8.2021 (Webnoviny.sk) - Bývanie na vidieku je lacnejšie a komfortnejšie, má však svoje nevýhody. Vyplýva to z analýzy spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Mnoho ľudí v niektorej fáze života dospeje k otázke, či si kúpiť byt v meste alebo radšej uprednostniť rodinný dom na vidieku.

Na túto dilemu sa dá pozrieť z viacerých uhlov, od ceny bývania, cez dopravu a infraštruktúru (školy, škôlky, obchody, služby) až po rozmiestnenie voľnočasových záujmov detí,“ vysvetľuje analytik Swiss Life Select Peter Világi.

Rozdiely v cenách


Ceny bývania v posledných rokoch rekordne stúpajú, naposledy v minulom roku o takmer 12 percent. „S výnimkou jedného roka rástli počas poslednej dekády rýchlejšie ceny bytov než ceny rodinných domov, to znamená primárne bývanie v mestách. V Bratislave nedostatok bytov spôsobuje už niekoľko rokov nielen rast ich cenoviek pri kúpe, ale aj vyššie nájomné,“ vysvetľuje Peter Világi.

Za priemerný nájom dvojizbového bytu v Bratislave s dobrou dostupnosťou (700 eur) môže mať človek priestranný trojizbový byt v centre Trnavy. „Prípadne, komu stačia len dve izby, ušetrí ročne za nájom až 2 500 eur," dodáva spoločnosť.

Priemerná cena staršieho trojizbového bytu v Bratislave presahuje 2 860 eur na meter štvorcový, kým cena v Pezinku, Senci a Trnave je o viac ako tisíc eur nižšia.

Dlhodobo lacnejšie


Kto hľadá bývanie len podľa ceny, nemá žiadnu dilemu. Bývanie v satelitných obciach okolo veľkých miest je dlhodobo jednoznačne lacnejšie,“ hovorí analytik. Tento prístup napríklad v prípade okolia Bratislavy znamená, že každoročne do satelitných obcí pribúda okolo 5 000 ľudí.

V rodinných a bytových domoch, ktoré vyrástli v obciach, či na poliach v ich okolí, vyrástlo za posledných 20 rokov vyše 40-tisíc bytových jednotiek. Na strednom Slovensku je úbytok výrazne nižší, Banská Bystrica prišla za posledné dve dekády o 6,5-tisíca obyvateľov.

Naopak, Košice za rovnaké obdobie nezaznamenali takmer žiadny úbytok (prišli len necelé dve tisícky obyvateľov, čiže jedno percento)," dodáva spoločnosť.

Cena aj komfort


Argumentom v prospech bývania na vidieku je okrem nižšej ceny aj väčší komfort. „Za rovnaké peniaze si človek kúpi nielen väčšiu podlahovú plochu v byte či dome, ale k tomu má k dispozícii buď vlastnú záhradu alebo zeleň v blízkom okolí. Zároveň sa zlepšuje mobilita z okolia miest napríklad nasadením nových, moderných prímestských vlakov," vysvetľuje spoločnosť.

Opačný pohľad však ukazujú príklady rodín s deťmi, ktoré sa po niekoľkých rokoch presťahovali z prímestskej obce späť do Bratislavy.

Z rodičov sa totiž momentom odsťahovania na vidiek stali sluhovia, ktorí neustále vozili deti do škôlky, školy a na rôzne krúžky. Hodiny strávené denne na cestách úplne mažú hlavný efekt presťahovania na vidiek: oddych v komfortnejšom a väčšom bývaní,“ upozorňuje Peter Világi.

Viac k témam: byty, bývanie, ceny bytov, nájomné byty, rodinné domy, úver na bývanie, vidiek
Zdroj: Webnoviny.sk - Ceny bývania rekordne rastú, na vidieku je to lacnejšie aj komfortnejšie © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.