Piatok, 3. máj 2024
Zamračené  10,4 °C
Mimoriadne správy

Bývalý zhotoviteľ D1 s tunelom Višňové má dostať navyše 25 miliónov eur, OĽaNO chce vedieť dôvod

 Webnoviny  11. júl 2019  435  
Bývalý zhotoviteľ D1 s tunelom Višňové má dostať navyše 25 miliónov eur, OĽaNO chce vedieť dôvod

11.7.2019 (Webnoviny.sk) - Hnutie OĽaNO chce vedieť, za čo má bývalý zhotoviteľ stavby diaľnice D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala s tunelom Višňové dostať dodatočne takmer 25 mil. eur.

Suma sa nakoniec zvýšila


Ako vo štvrtok informoval na brífingu poslanec NR SR a tieňový minister dopravy hnutia Ján Marosz, Národná diaľničná spoločnosť, a. s. (NDS) mala pôvodne doplatiť taliansko-slovenskému združeniu Salini Impregilo - Dúha 23,5 mil. eur.

"Táto suma sa napokon zvýšila o viac ako milión eur na 25 miliónov eur. Prečo došlo k navýšeniu, nevieme a nevieme ani to, za čo máme vlastne Talianom doplácať," povedal Marosz.

"Už predtým boli v dohode zahrnuté duplicitné platby, položky, za ktoré zhotoviteľ už raz dostal zaplatené. Čo teda spôsobilo, že manažéri NDS zvýšili cenu?" uviedol poslanec.

V zmluve sú zbytočnosti


V uvedenej sume boli podľa neho aj položky, ktoré neboli bezprostredne potrebné na dokončenie diela. Poznamenal, že v zmluve sú zbytočnosti ako nosníky po záruke, bunky, zariadenie staveniska, ktoré NDS ani nepotrebuje.

"Daňoví poplatníci, občania, aj my chceme vedieť, za čo presne idú diaľničiari doplatiť odchádzajúcim stavbárom takmer 25 miliónov eur. Kým neuvidíme podrobný účet, domnievame sa, že tieto peniaze potečú do vreciek odchádzajúceho konzorcia ako odstupné za to, že sa nebude súdiť," poznamenal Marosz. NDS by podľa neho mala preukázať, čo za tie peniaze nakúpi.

Agentúra SITA bude správu aktualizovať.

Agentúra SITA požiada o stanovisko NDS.

Viac k témam: diaľnica D1, Ministerstvo dopravy a výstavby SR, NDS Národná diaľničná spoločnosť, OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, tunel Višňové
Zdroj: Webnoviny.sk - Bývalý zhotoviteľ D1 s tunelom Višňové má dostať navyše 25 miliónov eur, OĽaNO chce vedieť dôvod © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.