Sobota, 27. apríl 2024
Mimoriadne správy

Budú nabíjačky na mobilné telefóny univerzálne? Opatrenie je na Európskej komisii

 Webnoviny   2. február 2020  355  
Budú nabíjačky na mobilné telefóny univerzálne? Opatrenie je na Európskej komisii

2.2.2020 (Webnoviny.sk) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vyzvali Európsku komisiu (EK), aby najneskôr do júla predložila opatrenia k zavedeniu univerzálnej nabíjačky pre mobilné zariadenia. EP v nelegislatívnom uznesení zdôraznil naliehavú potrebu na úrovni Európskej únie (EÚ) zaviesť regulačné opatrenia, ktoré by viedli k zníženiu elektronického odpadu a umožnili spotrebiteľom prijímať udržateľnejšie rozhodnutia.

Norma pre univerzálnu nabíjačku


Poslanci uznesenie schválili pomerom hlasov 582 za a 40 proti, 37 sa zdržalo hlasovania. Informovalo o tom tlačové stredisko Európskeho parlamentu.

Poslanci žiadajú, aby EK v súlade so smernicou o rádiových zariadeniach najneskôr do júla tohto roku prijala takzvaný delegovaný akt, ktorý by vymedzil normu pre univerzálnu nabíjačku, alebo za týmto účelom predložila iné legislatívne opatrenia. Legislatívny rámec v tejto veci by mal byť podľa nich pravidelne podliehať redigovaniu, aby bral do úvahy technický pokrok a dal priestor budúcim inováciám.

Parlament okrem iného Európsku komisiu požiadal, aby prijala opatrenia na zabezpečenie interoperability rozličných bezdrôtových nabíjačiek s rôznymi mobilnými rádiovými zariadeniami, zvážila legislatívnu iniciatívu, ktorá by zvýšila objem káblov a nabíjačiek zozbieraných a recyklovaných v členských štátoch EÚ a zabezpečila, aby spotrebitelia neboli nútení si kúpiť s každým novým zariadením aj novú nabíjačku.

Ceny sa nesmú navýšiť


Poslanci však zdôrazňujú, že stratégie oddeleného predaja zariadenia a nabíjačky, ktoré by mali byť zavedené zároveň s univerzálnym nabíjaním, nesmú navýšiť ceny pre spotrebiteľov.

V stredu EK schválila svoj pracovný program na rok 2020, pričom sa v ňom zaviazala predložiť legislatívnu iniciatívu týkajúcu sa univerzálnej nabíjačky v treťom štvrťroku.

Celostvetový objem ročne vygenerovaného elektronického odpadu dosahuje podľa odhadov ročne približne 50 miliónov ton - približne šesť kilogramov na osobu. V Európe tvoril v roku 2016 objem elektronického odpadu zhruba 12,3 milióna ton, čo je v priemere 16,6 kilogramu odpadu na obyvateľa. Poslanci v spomínanom uznesení upozorňujú, že objem elektronického odpadu tiež zvyšuje krátky životný cyklus niektorých rádiových zariadení.

Viac k témam: elektronika, elektroodpad, europarlament, europoslanci, smartfón
Zdroj: Webnoviny.sk - Budú nabíjačky na mobilné telefóny univerzálne? Opatrenie je na Európskej komisii © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.