Štvrtok, 18. apríl 2024
Jasno  2,8 °C
Mimoriadne správy

Brusel navrhuje clá na tovary z USA za 20 miliárd dolárov, dôvodom sú subvencie Boeingu

 Webnoviny  17. apríl 2019  317  
Brusel navrhuje clá na tovary z USA za 20 miliárd dolárov, dôvodom sú subvencie Boeingu

BRATISLAVA 17. apríla (WebNoviny.sk) - Európska únia navrhla zavedenie ciel na tovary z USA v hodnote 20 mld. USD pre americké subvencie výrobcovi lietadiel Boeing.

Návrh EÚ prichádza po tom, ako Svetová obchodná organizácia (WTO) tento mesiac uviedla, že USA nezrušili niektoré subvencie pre Boeing.

Subvencie výrobcovi lietadiel Airbus


Krok únie nasleduje po oznámení Washingtonu, že zvažuje uplatnenie ciel na tovary z EÚ za zhruba 11 mld. USD v reakcii na subvencie európskemu výrobcovi lietadiel Airbus. Informuje o tom portál bbc.com.

"Európske firmy musia mať možnosť súťažiť pri férových a rovnakých podmienkach," uviedla eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová. "Nedávne rozhodnutie WTO o amerických subvenciách pre Boeing je z toho hľadiska dôležité. Musíme pokračovať v obrane rovnakých podmienok pre náš priemysel," dodala eurokomisárka.

O zozname sa môže diskutovať


Navrhnuté clá pokrývajú celý rad produktov od lietadiel po chemikálie a potraviny, vrátane mrazených rýb, citrusového ovocia a kečupu.

O zverejnenom zozname sa môže diskutovať do 31. mája, pričom sa môže revidovať. "EÚ zostáva otvorená pre rokovania s USA, ak budú bez vopred stanovených podmienok a ich cieľom bude férový výsledok," konštatovala Malmströmová.

(1 EUR = 1,1305 USD)

Viac k témam: Boeing, clá USA, clo, Európska únia, Svetová obchodná organizácia (WTO)
Zdroj: Webnoviny.sk - Brusel navrhuje clá na tovary z USA za 20 miliárd dolárov, dôvodom sú subvencie Boeingu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.