Sobota, 18. máj 2024
Mimoriadne správy

Brexit opäť rozdeľuje Britániu, Johnson označil Mayovej ideu colného partnerstva s EÚ za pochabú

 Webnoviny   8. máj 2018  263  
Brexit opäť rozdeľuje Britániu, Johnson označil Mayovej ideu colného partnerstva s EÚ za pochabú

LONDÝN 8. mája (WebNoviny.sk) - Plán britskej premiérky Theresy Mayovej na colné partnerstvo Veľkej Británie s Európskou úniou po odchode krajiny z bloku je podľa britského ministra zahraničných vecí Borisa Johnsona "pochabý".

Pre utorkové vydanie denníka Daily Mail šéf britského rezortu diplomacie označil myšlienku partnerstva za "pochabú" a povedal, že by vytvorila "celú novú sieť byrokracie". Johnson dodal, že Mayovej idea je "úplne neodskúšaná a veľmi, veľmi by sťažila dohody o voľnom obchode".

Odporúčame:
Britská ministerka vnútra Amber Rudd pre škandál s migrantmi rezignovala na svoju funkciu

Johnsonovo odmietnutie partnerstva je v ostrom kontraste s vyjadrením britského ministra pre podnikanie Grega Clarka, ktorý v nedeľu konštatoval, že vláda o možnosti colného partnerstva stále uvažuje. Vláda premiérky Mayovej je rozdelená na skupinu ministrov uprednostňujúcu jasný odchod, čiže "tvrdý brexit", ktorý by Británii dal väčšiu voľnosť pri uzatváraní nových obchodných dohôd, a skupinu ministrov, ktorí chcú zachovať úzke vzťahy s Európskou úniou.

To Mayovú vedie k tomu, že odkladá zaujatie rozhodného stanoviska v kľúčových otázkach brexitu. Táto situácia frustruje lídrov EÚ, ktorí opakovane upozorňujú, že je čoraz menej času na dosiahnutie dohody.

Viac k témam: Boris Johnson, brexit, Európska únia, Theresa Mayová, Veľká Británia
Zdroj: Webnoviny.sk - Brexit opäť rozdeľuje Britániu, Johnson označil Mayovej ideu colného partnerstva s EÚ za pochabú © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.