Nedeľa, 12. máj 2024
Mimoriadne správy

Brexit ohrozuje investície Jaguaru vo Veľkej Británii, môže to spôsobiť zatváranie závodov

 Webnoviny   5. júl 2018  281  
Brexit ohrozuje investície Jaguaru vo Veľkej Británii, môže to spôsobiť zatváranie závodov

LONDÝN 5. júla (WebNoviny.sk) - Automobilka Jaguar Land Rover (JLR) varovala, že "zlá" dohoda o brexite ohrozí jej investičné plány vo Veľkej Británii v sume 80 mld. libier (GBP) a môže firmu donútiť k zatváraniu závodov.

Najväčší britský výrobca áut uviedol, že ak obchod nebude prebiehať bez prekážok, jeho investície v Británii budú ohrozené, informuje portál bbc.com.

"Zlá dohoda o brexite by pre Jaguar Land Rover znamenala poškodenie zisku o viac ako 1,2 mld. GBP ročne," povedal generálny riaditeľ automobilky Ralf Speth.

Odporúčame:
Krajiny Európskej únie by mali byť pripravené na brexit bez dohody, Mayová navrhla rokovanie

"Museli by sme drasticky upraviť naše výdavky. V uplynulých piatich rokoch sme vo Veľkej Británii vynaložili zhruba 50 mld. GBP a v najbližších piatich rokoch plánujeme výdavky 80 mld. GBP. To by mohlo byť ohrozené," cituje bbc. com šéfa automobilky.

Jaguar Land Rover buduje závod v Nitre. Britská automobilka na Slovensku preinvestuje 1,4 mld. eur. Očakáva sa, že prvé vozidlá zídu z výrobnej linky na konci roka 2018. V júni automobilka uviedla, že plánuje presunúť od budúceho roka produkciu vozidiel SUV Land Rover Discovery z Birminghamu na Slovensko. Pôvodne spoločnosť JLR tvrdila, že výroba vozidla Discovery bude rozdelená medzi britský závod Solihull a Slovensko.

(1 EUR = 0,88108 GBP)

Viac k témam: brexit, Jaguar Land Rover, Jaguar Land Rover v Nitre
Zdroj: Webnoviny.sk - Brexit ohrozuje investície Jaguaru vo Veľkej Británii, môže to spôsobiť zatváranie závodov © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.