Štvrtok, 18. apríl 2024
Polojasno  8 °C
Mimoriadne správy

Až tretina Slovákov si pri inštalovaní aplikácie do telefónu nechráni osobné údaje

 Webnoviny   3. február 2019  320  
Až tretina Slovákov si pri inštalovaní aplikácie do telefónu nechráni osobné údaje

BRATISLAVA 3. februára (WebNoviny.sk) - Až 36 % Slovákov pri inštalácii aplikácií do svojho smartfónu nedbá o ochranu osobných údajov a citlivých dát a aplikáciám k nim nijakým spôsobom neobmedzuje prístup.

Európsky priemer sa pohybuje na úrovni 28 %. Vyplýva to z analýzy Európskeho štatistického úradu Eurostat, o ktorom informovala ČSOB.

Najzraniteľnejší sú starší ľudia


Výsledky potvrdili, že miera opatrnosti je vyššia so stupňom dosiahnutého vzdelania. „V priemere až 40 % používateľov telefónov s nižším vzdelaním uviedlo, že nikdy aplikácii neobmedzilo prístup k citlivým a osobným údajom. V prípade respondentov so stredným vzdelaním to bolo 37 % a v prípade vysokoškolákov 32 % oslovených,“ doplnila hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová.

Spomedzi mladých do 15 rokov si dáta nechráni 36 % opýtaných. V prípade generácie do 24 rokov je to 34 %. Ako najzraniteľnejšia sa ukázala generácia nad 65 rokov, v rámci ktorej si dáta nechráni 39 % opýtaných.

Štvrtina nevedela reagovať pri napadnutí vírusom


„Na prístup k smartfónu a mieru zabezpečenia pri jeho využívaní sme sa pýtali mladých v rámci testovania ich tzv. digitálnej gramotnosti. Zhruba štvrtina opýtaných nevedela správne zareagovať, čo robiť v prípade, ak na nich vyskočí v smartfóne reklama, že sa v ich zariadení vyskytol nebezpečný vírus, ktorý je nutné okamžite odstrániť. Podobne asi štvrtina študentov nevedela, ako si môže svoj smartfón uchrániť pred hackermi,“ dodala Jamborová.

V rámci EÚ sú najmenej opatrní Česi a Bulhari, kde až 67 %, resp. 49 % používateľov smartfónov aplikáciám nikdy neobmedzila takýto prístup. Naopak, najväčší pozor si dávajú Francúzi a Nemci, spomedzi ktorých nikdy neobmedzilo prístup k dátam len 10 %, resp. 16 % používateľov.

Viac k témam: Eurostat, mobilná aplikácia, ochrana osobných údajov, smartfón
Zdroj: Webnoviny.sk - Až tretina Slovákov si pri inštalovaní aplikácie do telefónu nechráni osobné údaje © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.