Piatok, 17. máj 2024
Zamračené  10 °C
Mimoriadne správy

Apple vyzýva Trumpovu administratívu, aby neuplatňovala ďalšie clá voči Číne

 Webnoviny  21. jún 2019  317  
Apple vyzýva Trumpovu administratívu, aby neuplatňovala ďalšie clá voči Číne

BRATISLAVA 21. júna (WebNoviny.sk) - Americká technologická spoločnosť Apple pripojila svoj hlas k rastúcemu počtu firiem vyzývajúcich administratívu prezidenta Donalda Trumpa, aby zrušila plán ďalších ciel na čínske tovary.

Spojené štáty tvrdia, že pravdepodobne uvalia clá na produkty z Číny v hodnote 300 mld. USD, ak obe krajiny nedokážu uzavrieť dohodu o obchode.

List splnomocnencovi Lighthizerovi


V liste splnomocnencovi USA pre obchod Robertovi Lighthizerovi však firma Apple konštatovala, že clá zmenia podmienky v prospech jej globálnych rivalov.

Spoločnosť Apple totiž hovorí, že jej čínski konkurenti, vrátane výrobcu smartfónov Huawei, nemajú "významnú prítomnosť" na trhu USA a americké clá sa ich nedotknú. Informuje o tom portál bbc.com.

Clá by zvýšili ceny laptopov


Technologické firmy Microsoft, Dell, HP a Intel tento týždeň uviedli, že navrhované clá by zvýšili ceny laptopov a tabletov prinajmenšom o 19 percent.

Clá, ktoré zaviedli obe krajiny v priebehu uplynulého roka, nepriaznivo vplývajú na globálnu ekonomiku a postihli finančné trhy.

Tento týždeň sa však objavila perspektíva riešenia sporu, keďže americký prezident Donald Trump povedal, že vyjednávania o obchode sa onedlho obnovia.

(1 EUR = 1,1307 USD)

Viac k témam: Apple, Huawei
Zdroj: Webnoviny.sk - Apple vyzýva Trumpovu administratívu, aby neuplatňovala ďalšie clá voči Číne © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.