Štvrtok, 25. apríl 2024
Mimoriadne správy

Americký Kongres predĺžil rozpočtový rok, zabránil tak shutdownu

 Webnoviny  19. december 2020  297  
Americký Kongres predĺžil rozpočtový rok, zabránil tak shutdownu

19.12.2020 (Webnoviny.sk) - Americký Kongres v piatok večer schválil predĺženie súčasného rozpočtového roku. Predbežne tak zabránil čiastočnému zastaveniu financovania federálnych úradov, takzvanému shutdownu.

Republikáni a demokrati sa zatiaľ nedohodli na novom rozpočtovom zákone. Situáciu komplikuje aj skutočnosť, že paralelne sa rokuje aj o novom balíku pomoci firmám a domácnostiam zasiahnutým koronavírusovou krízou.

Rozpočtový rok sa v USA fakticky skončil už v závere septembra. Aktuálny rozpočtový rok Kongres najskôr predĺžil do 11. decembra. Krok mal obom stranám poskytnúť dostatok času na vyjednávanie o novom rozpočte po prezidentských voľbách, ktoré sa v krajine konali 3. novembra.

Riešenie sa ale k stanovenému termínu nenašlo a zákonodarcovia schválili ďalšie posunutie konca rozpočtového roka na polnoc z piatka na sobotu. Najnovší odklad Kongres odhlasoval v piatok neskoro večer takmer v poslednej minúte.

Viac k témam: americký kongres, government shutdown, koronakríza, rozpočet, vyjednávanie
Zdroj: Webnoviny.sk - Americký Kongres predĺžil rozpočtový rok, zabránil tak shutdownu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.