Štvrtok, 9. máj 2024
Jasno  6,9 °C
Mimoriadne správy

Americký Kongres dočasne odvrátil hrozbu platobnej neschopnosti federálnej vlády

 Webnoviny  28. apríl 2017  330  
Americký Kongres dočasne odvrátil hrozbu platobnej neschopnosti federálnej vlády

WASHINGTON 28. apríla (WebNoviny.sk) - Obe komory amerického Kongresu - Snemovňa reprezentantov a Senát - schválili v piatok opatrenie, ktoré dočasne zabráni kríze vo financovaní činnosti väčšiny federálnych orgánov USA. Informovala o tom agentúra DPA.

Upadnutie federálnej vlády do stavu platobnej neschopnosti, tzv. government shutdown, odvrátil Kongres len niekoľko hodín pred vypršaním príslušnej lehoty, avšak financovanie vládnych inštitúcií je zabezpečené len do 5. mája, čo znamená, že Kongres čakajú ďalšie rozpočtové rokovania.

Odporúčame:
Americký súd uložil Volkswagenu pokutu takmer tri miliardy dolárov

V piatok prijaté krátkodobé opatrenie poskytne kongresmanom viac času na sformulovanie legislatívy, na základe ktorej bude zabezpečené financovanie federálnej vlády až do konca fiškálneho roka, teda do septembra.

Takzvaný government shutdown postihol USA naposledy v roku 2013, keď Kongres neschválil rozpočet a federálnej vláde sa minuli peniaze, v dôsledku čoho musela obmedziť aktivity a mnohé vládne úrady boli zatvorené viac ako dva týždne.



Viac k témam: government shutdown, Kongres, USA
Zdroj: Webnoviny.sk - Americký Kongres dočasne odvrátil hrozbu platobnej neschopnosti federálnej vlády © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.