Štvrtok, 25. apríl 2024
Mimoriadne správy

Americké ministerstvo spravodlivosti obvinilo piatich Číňanov za hackerské útoky, tí sú na úteku

 Webnoviny  16. september 2020  280  
Americké ministerstvo spravodlivosti obvinilo piatich Číňanov za hackerské útoky, tí sú na úteku

16.9.2020 (Webnoviny.sk) - Americké ministerstvo spravodlivosti obvinilo piatich čínskych občanov za hackerské útoky, ktorých terčmi sa stalo viac ako 100 spoločností a inštitúcií vo svete. Pätica obvinených je stále na úteku.

Prokurátori však informovali, že tento týždeň zatkli dvoch malajzijských podnikateľov obvinených zo sprisahania sa s údajnými hackermi, ktorí mali profitovať z útokov na spoločnosti zaoberajúce sa videohrami. Dvojica čelí extradičnému konaniu.

Zamerali sa na rôzne odvetvia


Spomínaná hackerská kampaň, za ktorou stála skupina známa ako APT41, bola podľa amerických predstaviteľov rozsiahla a zamerala sa na rôzne obchodné odvetvia a akademickú obec.

Pripomína iné hackerské kampane zo strany Číny realizované na príkaz vlády alebo s jej súhlasom.

Námestník amerického ministra spravodlivosti Jeffrey Rosen uviedol, že jeden z piatich obvinených povedal kolegovi, že je blízky čínskemu ministerstvu štátnej bezpečnosti a bude chránený, "pokiaľ sa nestane niečo veľmi veľké".

Čínska vláda nekoná


"Vieme, že čínske orgány sú prinajmenšom rovnako schopné presadzovať zákony proti počítačovým vniknutiam ako orgány činné v trestnom konaní tu a v rovnako zmýšľajúcich štátoch. Ale rozhodli sa tak nerobiť," skritizoval Peking Rosen.

Stredajšie obvinenia sú súčasťou širšieho úsilia administratívy prezidenta Donalda Trumpa poukázať na kybernetické zločiny zo strany Číny.

V júli prokurátori obvinili hackerov z toho, že pre čínsku vládu zaútočili na firmy vyvíjajúce vakcíny proti koronavírusu a ukradli duševné vlastníctvo a obchodné tajomstvá v hodnote stoviek miliónov dolárov spoločnostiam z celého sveta.

Viac k témam: hackeri
Zdroj: Webnoviny.sk - Americké ministerstvo spravodlivosti obvinilo piatich Číňanov za hackerské útoky, tí sú na úteku © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.