Nedeľa, 5. máj 2024
Mimoriadne správy

Americká ekonomika pravdepodobne spomalí, clá na čínske dovozy už pôsobia ako brzda

 Webnoviny  29. apríl 2019  257  
Americká ekonomika pravdepodobne spomalí, clá na čínske dovozy už pôsobia ako brzda

BRATISLAVA 29. apríla (WebNoviny.sk) - Rast americkej ekonomiky bude v tomto aj nasledujúcom roku pokračovať, avšak pomalším tempom, než predpokladali skoršie prognózy. Vyplýva to z prieskumu, o ktorom informovala v pondelok Národná asociácia podnikových ekonómov (NABE).

Výrazné spomalenie oproti prvému kvartálu


S tohtoročným posilnením výkonu ekonomiky o viac ako 2 % počíta 53 % oslovených ekonómov, kým v predchádzajúcom januárovom prieskume ich bolo 67 %, uviedlo združenie.

Očakávaný rast by znamenal výrazné spomalenie oproti prvému kvartálu tohto roka, kedy sa hrubý domáci produkt (HDP) krajiny podľa minulotýždňových údajov federálneho ministerstva obchodu zväčšil o 3,2 %.

Pokles deficitu obchodnej bilancie


Silný rast v úvode roka bol podľa ekonómov najmä odrazom zvyšovania firemných zásob a poklesu deficitu obchodnej bilancie, čo sú krátkodobé faktory, ktorých dopad pravdepodobne pominie.

K zvyšovaniu dovozov v závere vlaňajška prispeli aj obavy z eskalácie obchodného sporu s Čínou.

Washington a Peking síce vyjadrili záujem o dohodu a pokračujú v rokovaniach, existujúce clá na čínske importy však napriek tomu už pôsobia ako brzda hospodárskeho rastu, myslí si 75 % oslovených ekonómov.

Viac k témam: americká ekonomika, clá, clá USA, Národná asociácia podnikových ekonómov (NABE)
Zdroj: Webnoviny.sk - Americká ekonomika pravdepodobne spomalí, clá na čínske dovozy už pôsobia ako brzda © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.