Streda, 29. máj 2024
Mimoriadne správy

Amazon reaguje na novú digitálnu daň, zvýšil poplatky pre tisícky francúzskych firiem

 Webnoviny  19. august 2019  388  
Amazon reaguje na novú digitálnu daň, zvýšil poplatky pre tisícky francúzskych firiem

19.8.2019 (Webnoviny.sk) - Americký online predajca Amazon zvyšuje poplatky pre tisícky malých a stredných francúzskych firiem o tri percentá v reakcii na novú digitálnu daň, ktorej schválenie presadila francúzska vláda.

Cieľom 3-percentnej digitálnej dane, ktorú francúzsky parlament odobril v júli, je podľa vlády krajiny vyrovnať podmienky medzi veľkými technologickými spoločnosťami a miestnymi podnikmi.

Krok Amazonu tak komplikuje snahu Francúzska o kontrolu takých firiem, ako sú Amazon, Facebook a Google. Informuje o tom portál cnbc.com.

Vyberú stovky miliónov eur ročne


Francúzska daň je zameraná na firmy, ktoré z "digitálnych aktivít" dosahujú ročné tržby aspoň 750 mil. eur, pričom ich tržby v krajine sú aspoň 25 mil. eur.

Daň sa uplatňuje so spätnou platnosťou od 1. januára tohto roka a odhaduje sa, že vo Francúzsku sa jej prostredníctvom vyberie 500 mil. eur ročne.

Trump pohrozil odvetnými clami


Francúzska daň sa už skôr stretla s negatívnou reakciou. Prezident USA Donald Trump inicioval prešetrovanie tohto opatrenia a pohrozil odvetnými clami, pričom uviedol, že "sa neférovo zameriava na americké spoločnosti".

Ekonómovia a technologické firmy vrátane Amazonu varovali, že francúzska daň nakoniec povedie k zvýšeniu cien pre spotrebiteľov.

Viac k témam: digitálna daň, firmy, Francúzsko, poplatky
Zdroj: Webnoviny.sk - Amazon reaguje na novú digitálnu daň, zvýšil poplatky pre tisícky francúzskych firiem © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.