Piatok, 3. máj 2024
Väčšinou jasno  11,5 °C
Mimoriadne správy

Ak Chorvátsko vstúpi do eurozóny, pobyt dovolenkárov sa ešte viac spríjemní

 Webnoviny  13. júl 2019  322  
Ak Chorvátsko vstúpi do eurozóny, pobyt dovolenkárov sa ešte viac spríjemní

13.7.2019 (Webnoviny.sk) - Vstup Chorvátska do eurozóny by dovolenkárom ešte viac spríjemnil ich pobyt v krajine. Zo štatistík Eurostatu totiž vyplýva, že Chorvátsko navštevujú v lete najčastejšie Nemci, Slovinci a Rakúšania.

Teda turisti zvyknutí platiť spoločnou európskou menou. Chorvátsko je zároveň druhou najpopulárnejšou krajinou pre slovenských dovolenkárov, hneď po Česku.

Slováci najčastejšie z prímorských krajín platia v Chorvátsku. Dokazujú to aj dáta Poštovej banky. "Klienti banky si vlani od júna do septembra vybrali z bankomatu alebo zaplatili kartou sumu prevyšujúcu milión eur. Z toho väčšinu, takmer 790 tisíc, zaplatili dovolenkári kartou, zvyšok vyberali ako hotovosť z bankomatu," povedala pre agentúru SITA hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

Používajú platobné karty


ČSOB uviedla, že Chorvátsko sa v ich štatistikách radí medzi top tri krajiny, v ktorých Slováci využívajú svoje platobné karty najčastejšie, hneď po Česku a Rakúsku.

"Spomedzi celkového objemu platieb, ktoré vlani v lete realizovali za hranicami klienti ČSOB, zostalo necelých 14 % práve v Chorvátsku. Jednoducho povedané, nechali tam zhruba každé siedme dovolenkové euro. Na túto krajinu pripadal aj zhruba každý desiaty zahraničný výber hotovosti z bankomatu, v priemernej výške 148 eur," skonštatovala hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová.

Hotovosť je lepšie vyberať priamo v dovolenkovej destinácii. Výmenný kurz, ktorý banka používa na prepočet kartových transakcií v inej mene ako eurách, je výhodnejší ako výmenný kurz pri nákupe valút v hotovosti pri prepážke banky.

Najčastejšie nakupujú chorvátske kuny


Najlepšie je vybrať si peniaze na jedenkrát a neplatiť opakované poplatky. Podľa dát Poštovej banky si zamieňajú ľudia pred dovolenkou v priemere 200 eur. Najčastejšie ide o zámenu eur za chorvátske kuny.

Ak sa Chorvátsku podarí splniť všetky potrebné podmienky, bude dodržiavať konvergenčné kritériá a zrealizuje nevyhnutné reformy, od roku 2023 by tak bola dovolenka v tejto krajine pre našincov opäť o niečo jednoduchšia.

Výmena kuny za euro by Slovákov podľa Jamborovej jednoznačne odbremenila od potreby prepočítavania či vyhľadávania zmenární s najvýhodnejším kurzom pre turistov. Prijatie eura podporuje podľa prieskumu chorvátskej centrálnej banky 52 % miestnych, zatiaľ čo 40 % je proti.

Viac k témam: dovolenka, Európska únia, eurozóna
Zdroj: Webnoviny.sk - Ak Chorvátsko vstúpi do eurozóny, pobyt dovolenkárov sa ešte viac spríjemní © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.