Pondelok, 6. máj 2024
Slabý dážď  17,7 °C
Mimoriadne správy

Airbus zastaví výrobu lietadla A380, dôvodom aj pokles objednávok od spoločnosti Emirates

 Webnoviny  14. február 2019  281  
Airbus zastaví výrobu lietadla A380, dôvodom aj pokles objednávok od spoločnosti Emirates

TOULOUSE 14. februára (WebNoviny.sk) - Európska spoločnosť Airbus zastaví výrobu lietadla A380 superjumbo. Rozhodnutie firma oznámila vo štvrtok. Výrobu stroja ukončí v roku 2021 pre nedostatočný záujem zákazníkov.

K tomuto kroku výrobcu prinútila spoločnosť Emirates, ktorá znížila objednávku strojov na 123 z pôvodne dohodnutých 162 kusov. Emirates so sídlom v Dubaji bol najväčším odberateľom tohto typu lietadiel.

Airbus ešte začiatkom minulého roka oznámil, že výroba lietadiel A380 môže pokračovať len vďaka kontraktu s Emirates.

V tom čase spoločnosť označila firmu Emirates za jediného zákazníka, ktorý dokáže v horizonte ôsmich až desiatich rokov garantovať odber aspoň šesť strojov ročne, čo je minimálna úroveň, pri ktorej je ich výroba ešte udržateľná.

Dvojposchodové lietadlo A380 v čase uvedenia na trh pred zhruba dekádou na seba stiahlo celosvetovú pozornosť, projekt však dlhodobo čelil pochybnostiam o rentabilite.

Viac k témam: Airbus, Airbus A380, Emirates, letecká doprava
Zdroj: Webnoviny.sk - Airbus zastaví výrobu lietadla A380, dôvodom aj pokles objednávok od spoločnosti Emirates © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.