Pondelok, 2. september 2024
Oblačno  21,8 °C
Mimoriadne správy

Zostane gymnastke Chilesovej bronz? USA sa nepozdáva verdikt Športového arbitrážneho súdu a podáva odvolanie

 Webnoviny  12. august 2024  141  
Zostane gymnastke Chilesovej bronz? USA sa nepozdáva verdikt Športového arbitrážneho súdu a podáva odvolanie

12.8.2024 (SITA.sk) - Americkí olympijskí predstavitelia podali odvolanie voči rozhodnutiu Športového arbitrážneho súdu (CAS), ktoré viedlo k tomu, že Medzinárodný olympijský výbor (MOV) požiadal americkú gymnastku Jordan Chilesovú o vrátenie bronzovej medaily z finálovej súťaže žien na prostných v rámci olympijských hier v Paríži.

CAS zrušil odvolanie trénerky amerického tímu USA Cecile Landiovej, po ktorom sa pôvodne piata Chilesová dostala na bronzovú pozíciu.

Viac o téme: Letná olympiáda v Paríži 2024


CAS v sobotu rozhodol, že pondelkové odvolanie Landiovej, po ktorom rozhodcovia pridali Chilesovej k celkovému skóre 0,1 bodu, prišlo po minútovom časovom limite povolenom FIG. CAS uviedol, že Landiová podala odvolanie až minútu a štyri sekundy po zverejnení skóre.

Podala odvolanie 13 sekúnd pred limitom


Predstavitelia USA Gymnastics spochybnili tvrdenie o podaní odvolania po limite a organizácia v nedeľňajšom vyhlásení uviedla, že predložila CAS video dôkaz, podľa ktorého sa trénerka Landiová prvýkrát odvolala ešte 13 sekúnd pred limitom.

„Časovo označené video dôkazy, ktoré predložila USA Gymnastics v nedeľu večer, ukazuje, že Landiová najprv podala odvolanie 47 sekúnd po zverejnení skóre, pričom nasledovalo druhé odvolanie 55 sekúnd po pôvodnom zverejnení skóre,“ tvrdí USA Gymnastics. Agentúra AP podotkla, že takýto spor o drobné detaily by mohol trvať roky.

Medzinárodná gymnastická federácia (FIG) po verdikte CAS uviedla, že bude rešpektovať pôvodné výsledky a vrátila rumunskú gymnastku Anu Barbosuovú na tretie miesto. MOV niekoľko hodín po rozhodnutí CAS rozhodol, že Chilesová, ktorá je už doma v USA, musí vrátiť bronzovú medailu a tú dostane Barbosuová.

Obava o duševné zdravie


Rumunská gymnastická legenda a olympijská víťazka z roku 1976 Nadia Comaneciová vraví, že sa obáva o duševné zdravie Barbosuovej po tom, ako sa z bronzovej pozície dostala na 4. miesto a späť a naďalej nemá istotu, či bude mať medailu z OH.

„Nemôžem uveriť, že sa hráme s duševným zdravím a emóciami športovcov spôsobom, ako je tento. Chráňme ich,“ napísala Comaneciová na platforme X. Chilesová na Instagrame uviedla, že jej to zlomilo srdce a pre obavy o svoje duševné zdravie opúšťa sociálne médiá.

Rumunská gymnastická federácia navrhla „šalamúnske“ riešenie v podobe udelenia troch bronzových medailí, v takom prípade by si Rumunsko polepšilo hneď o dva bronzy, keďže medzi Barbosuovou a Chilesovou sa na 4. miesto „vklinila“ ďalšia Rumunka Sabrine Manecuová-Voineová.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Záverečný ceremoniál: Letná olympiáda v Paríži 2024 (fotografie)

Viac k témam: LOH Letné olympijské hry 2024 v Paríži, Paríž
Zdroj: SITA.sk - Zostane gymnastke Chilesovej bronz? USA sa nepozdáva verdikt Športového arbitrážneho súdu a podáva odvolanie © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.