Pondelok, 2. september 2024
Malá oblačnosť  23,8 °C
Mimoriadne správy

Zomrela legenda žinenky Alexander Medveď, bol trojnásobným olympijským víťazom v zápasení

 Webnoviny  13:41  44  
Zomrela legenda žinenky Alexander Medveď, bol trojnásobným olympijským víťazom v zápasení

2.9.2024 (SITA.sk) - Vo veku nedožitých 87 rokov zomrel trojnásobný olympijský víťaz v zápasení voľným štýlom Alexander Medveď, informovala o tom Bieloruská zápasnícka federácia na svojom webe.

„Zomrela legenda svetového športu, najlepší zápasník 20. storočia, trojnásobný olympijský víťaz Alexander Vasilievič Medveď. Neexistujú slová, ktoré by vyjadrili smútok a bolesť z tejto straty. Odpočívajte v pokoji, legenda! Vyjadrujeme úprimnú sústrasť rodine a priateľom Alexandra Vasilieviča," uvádza sa vo vyhlásení Bieloruskej zápasníckej federácie.

Dosiahol víťazný hetrik


Medveď dosiahol víťazný hetrik na olympijských hrách ako reprezentant bývalého Sovietskeho zväzu v troch rôznych hmotnostných kategóriách. V roku 1964 bral zlato na OH v Tokiu v kategórii do 97 kg, o štyri roky neskôr v Mexico City triumfoval nad 97 kg a do tretice v Mníchove 1972 ovládol kategóriu nad 100 kg.

Ukrajinský rodák Medveď bol aj sedemnásobný majster sveta (1962 - 1971) a trojnásobný majster Európy (1966 - 1972). Po skončení kariéry presídlil do Bieloruska, kde sa stal reprezentačným trénerom zápasníkov a bol aj pedagóg na Bieloruskej štátnej univerzite v Minsku.

Stal sa aj členom Siene slávy


Bol aj viceprezident Bieloruského olympijského výboru a Bieloruského zápasníckeho zväzu. Jeho dve deti išli v športových šľapajach svojho otca. Dcéra Jelena sa stala majsterkou Bieloruska v tenise a syn Aleksej to v zápasení dotiahol až k titulu juniorského majstra sveta v roku 1987.

V roku 2001 Medveďa vyhlásili za najlepšieho bieloruského športovca 20. storočia a o štyri roky neskôr bol uznaný za najlepšieho voľnoštýliara v histórii tohto športu. Stal sa aj členom Siene slávy Medzinárodnej zápasníckej federácie (UWW).

Viac k témam: Úmrtie
Zdroj: SITA.sk - Zomrela legenda žinenky Alexander Medveď, bol trojnásobným olympijským víťazom v zápasení © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.