Piatok, 3. máj 2024
Mimoriadne správy

Video: Hamilton prežil štart ako zo zlého sna, strhujúcu VC Veľkej Británie vyhral Vettel

 Webnoviny   8. júl 2018  304  
Video: Hamilton prežil štart ako zo zlého sna, strhujúcu VC Veľkej Británie vyhral Vettel

SILVERSTONE 8. júla (WebNoviny.sk) - Nemec Sebastian Vettel sa stal víťazom strhujúcej nedeľňajšej Veľkej ceny Veľkej Británie motoristickej formuly 1.

Jazdec tímu Ferrari sa na okruhu Silverstone dostal do vedenia hneď po štarte na úkor víťaza kvalifikácie Lewisa Hamiltona z Mercedesu, ale neskôr o svoju pozíciu prišiel a späť ju získal až päť kôl pred koncom od Valtteriho Bottasa.

Čerstvo 31-ročný Vettel vyhral s náskokom 2,264 s pred svojím najväčším rivalom v boji o majstrovský titul Hamiltonom, ktorý sa v prvom kole po incidente s Kimi Räikkönenom prepadol na posledné miesto. Práve Vettelov tímový kolega Räikkönen finišoval na tretej pozícii s odstupom 3,652 s.



Vettel vyhral 51. preteky v F1 v kariére a dotiahol sa na Francúza Alaina Prosta. Na Silverstone dosiahol druhé víťazstvo, prvé od roku 2009. Ferrari víťazstvom prerušilo päťročnú nadvládu Mercedesu na tejto trati. Predchádzajúce štyri ročníky vyhral Hamilton, rok pred ním ešte Nico Rosberg.

Priebeh pretekov okorenil safety car


Rodák z Heppenheimu Vettel si upevnil líderskú pozíciu v šampionáte, pred Hamiltonom má osembodový náskok. Priebežne tretí je Räikkönen s mankom 55 bodov za Vettelom. Najbližšie je na programe o dva týždne Veľká cena Nemecka v Hockenheime.

Odporúčame:
Veľkú cenu Rakúska vyhral Verstappen, preteky vôbec nevyšli Mercedesom

"Priebeh dnešných pretekov poriadne okorenil safety car. Pri predbiehacom manévri som zrejme prekvapil Valtteriho, keď som sa zmestil do tej zákruty. Nebol som si istý, či to zvládnem, ale napokon to dopadlo dobre. Som veľmi šťastný. Tímu patrí obrovská vďaka, včera som mal problémy s krkom, ale dnes som bol v pohode. Pomohol tomu aj adrenalín. Dnes to budem asi cítiť, ale to je jedno. Preteky som si neskutočne užil a myslím si, že aj fanúšikovia. Toto je skvelý deň," povedal Vettel.

"Mrzí ma, že som nebol schopný dnes zvíťaziť, ale ďakujem všetkým za podporu. Práve vďaka fanúšikom som to dnes zvládol. Budem sa ďalej biť statočne a tvrdo, verte mi, že sa nevzdám," komentoval Hamilton.

Hamiltonov prepad na chvost


Štart ako zo zlého sna prežil víťaz kvalifikácie Hamilton. Po zhasnutí červených svetiel ho najprv pred prvou zákrutou prebehol Vettel a o niekoľko momentov neskôr sa dostal do kontaktu s Räikkönenom, ktorý neskôr dostal 10-sekundovú penalizáciu za spôsobenie kolízie. Brit dostal hodiny a prepadol sa na samý chvost štartového poľa.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.