Štvrtok, 28. marec 2024
Prevažne slnečno  13,6 °C
Mimoriadne správy

Väčšina klubov Tipsport ligy chce uzavretú súťaž, vedenie nižšej ligy má svoj vlastný návrh

 Webnoviny   5. jún 2020  300  
Väčšina klubov Tipsport ligy chce uzavretú súťaž, vedenie nižšej ligy má svoj vlastný návrh

5.6.2020 (Webnoviny.sk) - Zástupcovia vedenia dvoch najvyšších hokejových súťaží na Slovensku v piatok diskutovali o systéme súťaží v blízkej budúcnosti.

Ako informuje oficiálny web Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH), extraligoví predstavitelia dostali od "prvoligistov" návrh fungovania na nasledujúce tri sezóny. Debata medzi klubmi prebehne počas nasledujúceho týždňa.

Šéf Ligovej rady SZĽH pre druhú najvyššiu súťaž Miroslav Lipovský prezentoval stanovisko klubov SHL, ktoré chcú mať v dohode ponechanú možnosť postupu do najvyššej súťaže na najbližšie tri sezóny vrátane nasledujúcej.

Cieľom desať elitných tímov


Návrh tímov druhej ligy počíta s tým, že po sezóne 2020/2021 by z najvyššej súťaže nevypadol žiadny účastník a postupom tímu zo SHL by sa počet účastníkov zvýšil na dvanásť.

"Od sezóny 2021/2022 by však chceli zaviesť priamy zostup posledného tímu a baráž, v ktorej by sa stretol predposledný extraligový tím s víťazom SHL. Týmito krokmi by sa do roku 2023 postupne znížil počet extraligových účastníkov na desať," referuje web HockeySlovakia.sk.

"Prezentovali sme jednotný návrh zástupcom Tipsport ligy. V najbližších dňoch budú o ňom diskutovať so svojimi klubmi. Ak budú súhlasiť, začneme rokovania o podpise zmluvy. Za Slovenskú hokejovú ligu sme navrhovali nechať otvorenú možnosť prebojovať sa jej víťazovi do extraligy. Uzatvorenie Tipsport ligy by totiž pomohlo len extraligistom, prvoligisti by zostali znevýhodnení,“ ozrejmil Miroslav Lipovský.

Podľa šéfa Pro-Hokeja a člena Ligovej rady SZĽH pre Tipsport ligu Richarda Lintnera má väčšina extraligových klubov záujem o uzavretú súťaž.

Bude potrebný kompromis


"Prediskutovali sme model, ktorý si schválila prvá liga. Teraz ja na Pro-Hokeji, aby sme zasadli s klubmi a buď potvrdili návrh, ktorý sme dostali, alebo pripravili protinávrh. Stretnutie extraligových klubov by malo byť budúci piatok 12. júna. Za mňa je optimálne riešenie nepostupovať ani nevypadávať v nasledujúcej sezóne 2020/2021 a potom Tipsport ligu otvoriť. Extraligisti aj prvoligisti by mohli využiť prvý rok na stabilizáciu a lepšiu prípravu na to, čo príde. Je však zrejmé, že pohľad našich partnerov zo Slovenskej hokejovej ligy je iný, preto bude potrebná snaha o kompromis,“ povedal Lintner.

Prezident klubu z Banskej Bystrice Juraj Koval rozumie, prečo prvoligové kluby nesúhlasia s uzatvorením Tipsport ligy.

"Pôvodný návrh extraligových klubov bol, aby sa súťaž uzavrela. Po oboznámení sa so stanoviskom zástupcov prvej ligy sme uznali, že športové hľadisko nie je naklonené tomuto riešeniu. Naše návrhy preto budú zahŕňať postup prvoligistu do extraligy. Ich definitívnu podobu si ešte musíme odkomunikovať. Takmer všetci sme sa však zhodli na tom, že v horizonte dvoch až troch rokov by sme chceli počet extraligových účastníkov ustáliť na desať,“ skonštatoval.

Viac k témam: SHL Slovenská hokejová liga, Tipsport liga
Zdroj: Webnoviny.sk - Väčšina klubov Tipsport ligy chce uzavretú súťaž, vedenie nižšej ligy má svoj vlastný návrh © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.