Piatok, 3. máj 2024
Zamračené  10,9 °C
Mimoriadne správy

Tenisti Chorvátska ovládli finále Davisovho pohára, Francúzi domáce prostredie nevyužili

 Webnoviny  25. november 2018  205  
Tenisti Chorvátska ovládli finále Davisovho pohára, Francúzi domáce prostredie nevyužili

LILLE 25. novembra (WebNoviny.sk) - Chorváti sa stali víťazmi Davisovho pohára 2018 tenisových reprezentačných družstiev mužov a druhýkrát v histórii sa tešia zo zisku šalátovej misy. Rozhodujúci tretí bod im v súboji s domácim Francúzskom zabezpečil v úvodnej nedeľňajšej dvojhre Marin Čilič, keď ho na antuke pod zatiahnutou strechou na Štadióne Pierra Mauroya vo francúzskom Lille nezastavil ani Lucas Pouille.

Dvadsaťštyriročného Francúza zdolal za 139 minút 7:6 (3), 6:3, 6:3. Chorvátsko sa stalo iba desiatou krajinou, ktorá zvíťazila v Davisovom pohári viac ako jedenkrát. Druhým triumfom v súťaži reprezentačných družstiev mužov sa vyrovnali Rusom (2002, 2006).

Čilič nepustil šancu z rúk


V úvodnom dejstve si Čilič ako jediný z aktérov vypracoval dve možnosti na brejk, no nedokázal ich zúročiť. O osude prvého setu musel rozhodnúť tajbrejk. Chorvát v ňom viedol 3:1, Pouille vyrovnal na 3:3, ďalšie štyri body však patrili Čiličovi, ktorý tak úspešne vykročil za ziskom rozhodujúceho bodu pre svoj tím.

V druhom dejstve prišiel rozhodujúci moment v šiestej hre, keď Francúz ponúkal súperovi šancu na brejk. Čilič ju využil, výhodu na podaní potvrdil a zvýšil už na 5:2. V ôsmej hre mal chorvátsky tenista na príjme k dispozícii štyri setbaly, Pouille však ešte dokázal znížiť na 3:5. Následne Čilič pri svojom servise už nezaváhal a získal vo svoj prospech aj druhý set. V piatej hre tretieho dejstva využil Chorvát druhý brejkbal a túto výhodu si udržal až do konca stretnutia. Za stavu 5:3 vo svoj prospech premenil Čilič na príjme tretí mečbal a rozhodol o víťazovi tohtoročnej edície Davisovho pohára.

V piatkových dvojhrách suverénne bodovali obaja Chorváti. Najprv si Borna Čorič poradil s Jérémym Chardym za 139 minút 6:2, 7:5, 6:4, druhý bod pre hostí zabezpečil Marin Čilič, keď prekonal Jo-Wilfrieda Tsongu za 142 minút 6:3, 7:5, 6:4. V sobotňajšej štvorhre znížili domáci tenisti stav stretnutia na 1:2 po tom, ako skúsený francúzsky tandem Pierre-Hugues Herbert, Nicolas Mahut zvíťazil nad chorvátskym duom Ivan Dodig, Mate Pavič 6:4, 6:4, 3:6, 7:6 (3). Herbert s Mahutom v zápase trvajúcom 3 hodiny a 48 minút zahrali 41 víťazných forhendov, odvrátili sedem z deviatich brejkbalov a v Davisovom pohári majú po sobote ako tím bilanciu 6:1. Chorvátom sa revanšovali za prehru v semifinálovej štvorhre z roku 2016, vtedy ich Čilič s Dodigom zdolali 7:6 (6), 5:7, 7:6 (6), 6:3.

Francúzi neobhájili titul


Chorvátski tenisti sa vo finále Davisovho pohára predstavili tretíkrát. Premiérovo sa zo zisku šalátovej misy tešili v roku 2005, keď uspeli v Bratislave nad slovenskými reprezentantmi 3:2. Pred dvoma rokmi nestačili vo finále na hráčov Argentíny, ktorým na domácej pôde v Zadare podľahli 2:3. Zaujímavosťou je, že Mate Pavič, momentálne deblová svetová jednotka, zaznamenal v sobotňajšej štvorhre svoj prvý víťazný duel v Davisovom pohári. Pred tohtoročným finále nastúpil za Chorvátsko na jednu dvojhru a tri štvorhry a vždy odchádzal z kurtu ako zdolaný.

Domáci reprezentanti Francúzska nenadviazali na vlaňajší finálový triumf 3:2 nad Belgičanmi a nezískali po jedenástykrát víťaznú trofej. Minuloročné stretnutie sa uskutočnilo rovnako v Lille pod zatiahnutou strechou na Štadióne Pierra Mauroya avšak na tvrdom povrchu. Predtým pred štyrmi rokmi neuspeli Francúzi vo finále do tretice v Lille znovu na antuke ako v roku 2018, vtedy nad ich sily boli hráči Švajčiarska na čele s Rogerom Federerom a Stanom Wawrinkom. Ak by sa Francúzom podarilo otočiť stretnutie zo stavu 0:2, stali by sa iba druhým tímom, ktorému sa to poradilo vo finále Davisovho pohára. Doteraz jedinýkrát to dokázali hráči Austrálie, ktorí v roku 1939 prehrávali s tímom USA 0:2, no nakoniec sa tešili z celkového triumfu.

Francúzi nastúpili proti Chorvátom v Davisovom pohári na tretie vzájomné stretnutie. Premiérovo na seba natrafili v rámci 1. kola svetovej skupiny pred 14 rokmi, z triumfu sa tešili domáci Francúzi po víťazstve 4:1. Pred dvoma rokmi uspeli Chorváti, ked na domácej pôde v Zadare zvíťazili v semifinále 3:2. Najväčší podiel na triumfe Balkáncov mal vtedy Marin Čilič, ktorý uspel v oboch dvojhrách a bol aj súčasťou víťazného tandemu vo štvorhre.

Davisov pohár 2018



  • finále


FRANCÚZSKO - CHORVÁTSKO 1:3 - Chorváti získali trofej
(23. - 25. novembra, Lille, antuka pod zatiahnutou strechou, Štadión Pierra Mauroya):

Piatok:
Jérémy Chardy - Borna Čorič 2:6, 5:7, 4:6 za 139 minút
Jo-Wilfried Tsonga - Marin Čilič 3:6, 5:7, 4:6 za 142 minút
Sobota:
Pierre-Hugues Herbert, Nicolas Mahut - Ivan Dodig, Mate Pavič 6:4, 6:4, 3:6, 7:6 (3) za 218 minút
Nedeľa:
Lucas Pouille - Marin Čilič 6:7 (3), 3:6, 3:6 za 139 minút

Kádre:

FRANCÚZSKO
Lucas Pouille (32. vo svetovom rebríčku ATP vo dvojhre, 215. vo štvorhre)
Jérémy Chardy (40. / 138.)
Pierre-Hugues Herbert (55. / 12.)
Nicolas Mahut (201. / 11. )
Jo-Wilfried Tsonga (259. / - )
kapitán: Yannick Noah

CHORVÁTSKO
Marin Čilič (7. / - )
Borna Čorič (12. / 778. )
Franko Škugor (492. / 28. )
Mate Pavič ( - / 4.)
Ivan Dodig ( - /35.)
kapitán: Željko Krajan



Viac k témam: Davisov pohár
Zdroj: Webnoviny.sk - Tenisti Chorvátska ovládli finále Davisovho pohára, Francúzi domáce prostredie nevyužili © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.