Pondelok, 6. máj 2024
Mimoriadne správy

Svindal ohlásil koniec kariéry, pred rozlúčkou chce ešte zabodovať na svetovom šampionáte

 Webnoviny  27. január 2019  249  
Svindal ohlásil koniec kariéry, pred rozlúčkou chce ešte zabodovať na svetovom šampionáte

KITZBÜHEL 27. januára (WebNoviny.sk) - O pár týždňov lyžiarsky svet zažije rozlúčku jedného zo svojich velikánov. Nórsky zjazdár Aksel Lund Svindal ohlásil koniec kariéry, ale nie okamžitý.

Tridsaťšesťročný úradujúci olympijský šampión v zjazde má pred sebou ešte jeden veľký cieľ, chce uspieť na blížiacom sa svetovom šampionáte vo švédskom Aare (4.- 17.2.). Svindal to oznámil v sobotu večer nahodený v smokingu na lyžiarskej "KitzRaceParty" v rakúskom Kitzbüheli a vyslúžil si potlesk v štýle "standing ovations".

Musí aj trochu taktizovať


Svindal pre bolesti v kolene vynechal piatkový zjazd a rovnako sa nezúčastní ani na nedeľňajších pretekoch v super G na slávnom Hahnenkamme v Kitzbüheli.

"Zo všetkého najdôležitejšie je pre mňa postaviť sa na štart v Aare so šancou na víťazstvo. Tomuto cieľu musím podriadiť všetko. Preto musím aj trochu taktizovať," uviedol Svindal ešte počas piatkových pretekov v zjazde, kde bol len v úlohe diváka.

Šéftréner nórskych zjazdárov Christian Mitter pre rakúske médiá doplnil: "Pre tieto problémy s kolenom musel Aksel v minulosti prerušiť dve sezóny. preto musí byť teraz obozretný, a tak trochu aj prefíkaný. Musí starostlivo zvážiť, čo si môže dovoliť a čo nie. Vyšlo to tak, že radšej vynechá Kitzbühel, aby mohol byť v Aare pripravený.".

Najúspešnejší šampionát bol vo Švédsku


Svindal už na sklonku lanského leta pripustil, že táto sezóna bude pre neho posledná a zrejme ani nie kompletná. "Mal som pripravený plán A, ale aj B a C. Všetko bude závisieť od stavu kolena," vyhlásil v októbri nórsky velikán zjazdového lyžovania.

Svindal do dnešného dňa absolvoval 386 pretekov vo Svetovom pohári a pripísal si 36 víťazstiev. V sezónach 2006/2007 a 2008/2009 zdvihol nad hlavu veľký glóbus za celkový triumf vo SP. V roku 2010 sa vo Vancouveri stal olympijským víťazom v super G a vlani v Pjongčangu pridal zlato v zjazde. Celkovo pod piatimi farebnými kruhmi získal štyri medaily (2-1-1), ďalších 8 cenných kovov pridal z majstrovstiev sveta (5-1-2).

Jeho najúspešnejším svetovým šampionátom bolo práve švédske Aare, kde v roku 2007 bral zlato v zjazde aj obrovskom slalome. V zjazde triumfoval aj na MS v Schladmingu 2013, zlaté medaily získal aj v alpskej kombinácii vo Val d´Isere 2009 a Garmisch-Partenkirchene 2011.

Viac k témam: Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní, zjazdové lyžovanie
Zdroj: Webnoviny.sk - Svindal ohlásil koniec kariéry, pred rozlúčkou chce ešte zabodovať na svetovom šampionáte © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.