Štvrtok, 28. marec 2024
Slnečno  10,8 °C
Mimoriadne správy

Štefan Svitko sa chce v Saudskej Arábii opäť presadiť medzi najlepšími motocyklistami

 Webnoviny   2. december 2019  274  
Štefan Svitko sa chce v Saudskej Arábii opäť presadiť medzi najlepšími motocyklistami



Fotogaléria: Štefan Svitko




MOTORIZMUS: Príprava na Rely Dakar 2020Štefan SvitkoŠtefan Svitko, Rely Dakar 20192.12.2019 (Webnoviny.sk) - Slovenský motocyklový reprezentant Štefan Svitko sa mesiac pred odchodom na tradičné dakarské dobrodružstvo stretol so zástupcami médií, pred ktorými prezentoval aj svoje ambície. Na podujatí, ktoré sa tentoraz uskutoční v Saudskej Arábii, sa chce opäť presadiť medzi najlepšími motocyklistami.

"Myslím si, že mám väčšie šance sa umiestniť v popredí, ako keď sa jazdilo v Južnej Amerike. Nové dejisko je výhodou pre privátnych jazdcov ako ja, pretože na juhoamerickom kontinente mali fabrickí jazdci dobre zmapovanú trať. Chodili tam mesiac predtým trénovať, čo im výrazne pomáhalo. Ďalšou zmenou je, že tzv. rollbooky dostaneme k dispozícii až polhodinu pred štartom etapy, takže súperi si už nestihnú dopísať poznámky, ktoré nazbierali pri mapovaní trate. Toto nám pomôže vyrovnať sa fabrickým jazdcom," vysvetlil optimistický pohľad na svoje vyhliadky Štefan Svitko.

Podobný povrch


Podľa rodáka zo Žaškova sa bude jazdiť na podobnom povrchu ako v uplynulých ročníkoch. "Terén je v podstate rovnaký ako v Južnej Amerike či Maroku. Čakajú nás dlhé etapy, duny, ostré kamene, ktoré dosť ničia pneumatiky. Vraj, kto si ich dokáže pošetriť, získa výhodu. Dostaneme sa aj do hôr s vrcholom vo výške 1400 metrov nad morom. Počas etapy môže aj snežiť. Noci budú chladné, aj mínus päť stupňov Celzia. Naopak, počas dňa bude aj tridsať stupňov, takže musíme počítať s veľkými teplotnými výkyvmi."



Dobrou správou je, že Svitka netrápia zdravotné problémy. "Bolo to už aj horšie, človeka teraz vždy niečo bolí, ale dá sa povedať, že som fit. V tomto smere je všetko tak, ako má byť," prezradil.

Nástrahy Dakaru


Tridsaťsedemročný slovenský jazdec, ktorému aj pri jedenástej účasti bude pomáhať zvládnuť nástrahy Dakaru spoločnosť Slovnaft, priblížil aj svoj najbližší program: "Do odchodu na konci decembra chcem ešte potrénovať. V pláne mám ísť aj do Tatier, naberať kondíciu. Samozrejme, hoci sa ochladilo, budem aj jazdiť. Keď chcem uspieť, zima mi nemôže prekážať a trénovať musím."

Podľa člena Svitkovho tímu Zlatka Novosáda je motorka prichystaná. "To sme si mysleli aj vlani a nebolo to celkom tak. Niektoré veci budeme dorábať priamo na mieste. Tentoraz sme mali motorku k dispozícii o niečo skôr, a tak bolo viac času na prípravu. Veríme, že všetko bude v poriadku, na Dakar ideme uspieť," vyjadril sa Novosád pred zástupcami médii.

Viac k témam: Rely Dakar
Zdroj: Webnoviny.sk - Štefan Svitko sa chce v Saudskej Arábii opäť presadiť medzi najlepšími motocyklistami © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.