Nedeľa, 28. apríl 2024
Mimoriadne správy

Slovenskí volejbalisti na úvod majstrovstiev Európy zdolali Španielov, rozhodol tajbrejk

 Webnoviny  13. september 2019  218  
Slovenskí volejbalisti na úvod majstrovstiev Európy zdolali Španielov, rozhodol tajbrejk

13.9.2019 (Webnoviny.sk) - Slovenskí volejbaloví reprezentanti zvíťazili v úvodnom vystúpení na 31. majstrovstvách Európy. Zverenci trénera Andreja Kravárika zdolali v belgickom Bruseli v piatkovom zápase B-skupiny Španielov 3:2 na sety.

Slováci síce ovládli úvodné dve dejstvá v napínavých koncovkách, ale o náskok prišli a rozhodovať musel až tajbrejk. V ňom boli úspešnejší, triumfovali 18:16 a pripísali si prvé dva body do tabuľky.

Kľúčové momenty


Slováci nezachytili úvod prvého setu a rýchlo prehrávali o päť bodov. Od stavu 8:13 však postupne zmazávali manko a do koncovky vstupovali oba tímy bok po boku. Kľúčové momenty však lepši zvládli volejbalisti spod Tatier a zvíťazili 25:23 po nepresnom smeči španielskeho hráča Andrésa Villenu.

Druhý set priniesol ešte vyrovnanejší priebeh. Súper síce odskočil na 2:5, no vo zvyšku dejstva sa družstvá naťahovali o každý bod a striedali sa v najtesnejšom vedení. Koncovka opäť lepšie dopadla pre Slovákov, ktorým priniesol radosť smeč Petra Michaloviča.

Tretí set bol spočiatku vyrovnaný, no v jeho polovici za stavu 12:13 prišla päťbodová šnúra španielskych reprezentantov. Slováci trpezlivou hrou síce znížili na rozdiel jedného bodu, no o vyrovnanie ich obral verdikt videorozhodcu a Španieli si záver postrážili (20:25).

Rozbehnutý súper


Rozbehnutý súper pokračoval v nastolenom trende aj vo štvrtom sete, v ktorom od začiatku viedol a zvyšoval svoj náskok. Slovenskí volejbalisti napokon prehrali jasne 16:25.

Tajbrejk bol správnym vyvrcholením vyrovnaného stretnutia. V záverečnom dejstve pokračovali napínavé súboje o každý bod. Slováci si vypracovali trojbodový náskok (12:9), ale onedlho už prehrávali 12:13. Rozhodujúce výmeny však išli na slovenskú stranu a zverenci trénera Kravárika využili štvrtý mečbal (18:16).

V základnej B-skupine čakajú slovenských hráčov ešte štyri zápasy. Najbližšie nastúpia v sobotu o 20.30 h proti Rakúšanom. Následne v nedeľu vyzvú Srbov, v utorok Belgičanov a v stredu Nemcov. Do osemfinále postúpia štyri najlepšie tímy zo skupiny.

Majstrovstvá Európy



  • B-skupina - Brusel - piatok - výsledok:


Slovensko - Španielsko 3:2 na sety (23, 23, -20, -16, 16), 134 minút
Zostava a body SR: Kriško 17, Krajčovič 8, Zaťko 3, Paták 16, Ondrovič 9, Michalovič 26, liberá M. Vitko a Ihnát (Mačuha, F. Palgut, Lux, J. Kováč, Gavenda 1, Firkaľ)



Viac k témam: Majstrovstvá Európy (ME) vo volejbale
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovenskí volejbalisti na úvod majstrovstiev Európy zdolali Španielov, rozhodol tajbrejk © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.