Piatok, 19. apríl 2024
Mimoriadne správy

Slovenské volejbalistky v Zlatej európskej lige vzdorovali Češkám, prvej výhry sa nedočkali

 Webnoviny  30. máj 2018  238  
Slovenské volejbalistky v Zlatej európskej lige vzdorovali Češkám, prvej výhry sa nedočkali

BRATISLAVA 30. mája (WebNoviny.sk) - Slovenské volejbalové reprezentantky sa nedočkali víťazstva ani vo svojom štvrtom vystúpení v Zlatej európskej lige 2018, v bratislavskom NTC po vyrovnanom priebehu prehrali 1:3 (16, -16, -23, -18) s favorizovanými Češkami v zápase stredajšieho 4. kola základnej C-skupiny.

Slovenky do stretnutia vstúpili podľa svojich predstáv a v prvom sete jednoznačne dominovali (25:16), v druhom sa karta obrátila a navrch mali hostky. V tretej časti sa slovenské volejbalistky napriek výraznému manku (11:19) dostali do koncovky, tú však tesne získali Češky (25:23), ktoré napokon uspeli aj vo vyrovnanom štvrtom sete (25:18). Bolo to 33. vzájomné meranie síl, Slovenky majú na konte 8 víťazstiev a 25 prehier. Taliansky nový tréner Sloveniek Marco Fenoglio naďalej čaká na premiérový úspech na tejto lavičke v súťažnom stretnutí.

Odporúčame:
Foto: Pencová a Kohút obhájili prvenstvo v ankete Volejbalista roka

Slovenky, ktoré predtým v C-skupine prehrali s Bieloruskami (2:3 v Poprade a 0:3 v Minsku) a v Prahe s Češkami (0:3), naďalej majú v tabuľke "céčka" jeden bod a sú na poslednom 4. mieste. Češky majú štyri výhry, Bielorusky dve a Španielky jednu výhru. Bielorusky a Španielky si v stredu od 20.45 h zmerajú sily vo Valladolide. Slovenské reprezentantky už pred stredajšími zápasmi nemali šancu vybojovať 1. miesto v C-skupine a postup na záverečný turnaj Final Four, majú už len teoretickú šancu na prienik z 2. priečky. Prídu o ňu, ak Bielorusky v Španielsku zvíťazia. Z pohľadu slovenského družstva nasledujú ešte dve merania síl so Španielkami (2. 6. vo Valladolide a 6. 6. v Leviciach).

V ženskej Zlatej európskej lige účinkuje dvanásť tímov, vo výkonnostne nižšej Striebornej európskej lige osem. Na turnaj Final Four Zlatej európskej ligy do maďarskej Budapešti (14. - 15. júna) preniknú víťazi skupín a v závislosti od účinkovania hostiteľa (Maďarsko) v základnej skupine prípadne tiež najlepší tím z druhých priečok. Najhoršie družstvo zo 4. priečok klesne do Striebornej európskej ligy, medzi elitou ho nahradí jej premiérový šampión.

Zlatá európska liga volejbalistiek 2018



  • C-skupina - 4. kolo


VALLADOLID
Španielsko - Bielorusko (20.45)

BRATISLAVA (NTC / Aegon Aréna)
Slovensko - Česko 1:3 (16, -16, -23, -18)
102 minút, rozhodovali: Kellenberger (Nem.) a Schimpl (SR)
Zostava a body SR: Drobňáková 3, Abrhámová 3, Krišková 3, Radosová 24, Herelová 8, Koseková 2, libero Nikmonová (R. Hudecová 6, Šunderlíková 4, Pištěláková 5, Pencová, Töröková)
Najviac bodov Česka: Mlejnková 21, Kossányiová 13, Strušková 9

Hlasy:

Nikola Radosová (smečiarka SR, 24 bodov): "Ten prvý set bol naozaj dobrý; bolo vidieť, že sme po troch prehrách boli motivované. Chceli sme vyhrať, celý tím hral dobre. Ja som sa cítila veľmi dobre, bola som veľmi motivovaná, a vtedy to ide. Bol to, samozrejme, nadpriemerný výkon, nehrám takto každý set. Máme veľmi dobré fázy a vzápätí si to vieme pokaziť pár chybami, sebavedomie ide dole, začneme robiť viac chýb a neveríme si; to sú tie slabšie fázy. V treťom sete sme prehrávali, dokázali sme sa súperkám vyrovnať - keď robíme čo máme, máme na to, aby sme hrali aj s favoritkami. Ak by sme v treťom sete uspeli, aj sebavedomie by išlo hore a asi by to potom vyzeralo inak."

Michaela Abrhámová (blokárka SR): "Začali sme výborne na servise, zatlačili sme ich a ony nevedeli nájsť recept na to, ako spraviť bod. V druhom sete sa Češky zobudili a bola to bitka servis - príjem. My sme kvalitný servis neudržali a otočilo sa to na ich stranu. Češky vo štvrtom sete dominovali na podaní a nedali nám šancu. Bol to lepší výkon než v Prahe, aj vďaka domácemu publiku sme začali výborne a bez chýb, no potom sme poľavili. Pod novým trénerom ešte potrebujeme čas, musíme si zvyknúť na iný štýl. Samozrejme, chceli sme viac, no sme v takej forme, v akej sme a snažíme sa hrať každým zápasom lepšie."

Barbora Koseková (nahrávačka SR): "Po prvom sete sme si povedali, že musíme hrať ešte lepšie, chceli sme ostať v tempe, no Češky začali lepšie hrať a podávať, nám trochu odišla prihrávka a nerobili sme body. Žiaľ, tentoraz sme si to prehrali samé. Keď nie je dobrý príjem, ťažko sa niečo vymýšľa. Musíme na tom pracovať; ak budeme tlačiť podaním a zlepšíme prihrávku, každé družstvo s nami môže mať veľké problémy."

Tabuľka C-skupiny:


1. Česko 4 4 0 12:1 12
2. Bielorusko 3 2 1 7:5 5
3. Španielsko 3 1 2 3:7 3
4. Slovensko 4 0 4 3:12 1

Zostávajúci program Sloveniek v C-skupine:
sobota 2. 6.: Španielsko - Slovensko (Valladolid, 19.00)
streda 6. 6.: Slovensko - Španielsko (Levice, 18.00)


I. set


Začiatok prvého setu - a nielen začiatok - patril domácim Slovenkám: získali šesť bodov v sérii a viedli 7:1. Češky sa nevedeli dostať do tempa ani presadiť sa, Slovenky bezpečne skladali lopty a občas pridali eso či blok (14:6). O chvíľu Češkám vyšla štvorbodová séria a znížili na 12:17, no Slovenky odpovedali podobne a pred koncom viedli 23:13. Vyčnievala smečiarka Radosová, v tej chvíli na konte mala úctyhodných desať bodov. Češky ešte skorigovali na 16:23, to však z ich strany bolo všetko; Abrhámová zužitkovala prvý setbal (25:16).

II. set


Druhý set mal prakticky identický priebeh, len družstvá si vymenili úlohy. Češkám vyšiel nástup (5:1, 7:2), Slovenky sa Radosovej esom dostali na dvojbodové manko (5:7). České reprezentantky trojbodovou sériou odskočili na 12:6, neskôr ich najúspešnejšia útočná hráčka Mlejnková zvýšila na 16:8. Slovenky pri Abrhámovej servise skorigovali na 11:16, pred záverom zaostávali o šesť bodov (15:21). České volejbalistky trojbodovou šnúrou prišli k setbalom, premenili druhý (25:16).

III. set


Začiatok tretej časti Slovenkám nevyšiel, po českej trojbodovej šnúre prehrávali 3:8. Neskôr Češky ďalšími tromi bodmi v sérii odskočili na 13:5, neskôr viedli 16:8. Po trobodovej šnúre domácich hráčok (11:16), prišla rovnaká odpoveď hostiek, Češky viedli 19:11. Slovenské reprezentantky sa päťbodovou sériou vrátili do hry (16:19), vzápätí Češky odskočili na 21:16. Slovenky opäť získali tri body a znížili na 19:21, neskôr na 21:22, no vyrovnať nedokázali. Češky sa dostali k dvom setbalovým príležitostiam (24:22), Mlejnková premenila druhú možnosť a uchmatla set pre svoje družstvo - 25:23.

IV. set


V úvode štvrtého setu si Slovenky vypracovali päťbodový náskok (7:2), Češky znížili na 5:7. Herelová esom zvýšila na 9:5, o chvíľu prišla trojbodová šnúra hostiek a bolo vyrovnané (10:10). Kľúčovým okamihom tejto časti bola sedembodová séria českého družstva, z pôvodných 14:14 zrazu bolo 21:14. Slovenky ešte zabojovali, znížili na 18:23, no Češky o výhru neobrali - hostky uspeli 25:18.

 

Viac k témam: slovenská volejbalová reprezentácia ženy, volejbal, Zlatá európska liga
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovenské volejbalistky v Zlatej európskej lige vzdorovali Češkám, prvej výhry sa nedočkali © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.