Štvrtok, 18. apríl 2024
Prevažne slnečno  9,1 °C
Mimoriadne správy

Slovenské hádzanárky sa na majstrovstvá Európy 2020 nedostanú, EHF zrušila kvalifikáciu

 Webnoviny  24. apríl 2020  278  
Slovenské hádzanárky sa na majstrovstvá Európy 2020 nedostanú, EHF zrušila kvalifikáciu

24.4.2020 (Webnoviny.sk) - Slovenské hádzanárky sa nepredstavia na majstrovstvách Európy 2020 v Dánsku a Nórsku. Prebiehajúcu II. fázu kvalifikácie, ktorú prerušila pandémia koronavírusu, zrušila exekutíva Európskej hádzanárskej federácie. Tá v piatok prijala aj rozhodnutie o ďalších pozastavených súťažiach.

Viac o téme: Koronavírus


Na základe poradia na ME 2018 sa na tohtoročný ženský kontinentálny šampionát kvalifikovali: Francúzsko, Rusko, Holandsko, Rumunsko, Švédsko, Maďarsko, Čierna Hora, Nemecko, Srbsko, Španielsko, Slovinsko, Poľsko, Česko a Chorvátsko. Reprezentácie Nórska a Dánska mali istú účasť ako organizátori. Žreb záverečného turnaja ME 2020 bude 18. júna vo Viedni.

Stihli len prvé kolá


V kvalifikácii hádzanárok o účasť na ME 2020 sa stihli odohrať len prvé dve kolá z celkovo šiestich. Podľa informácie z marca sa zvyšok kvalifikačných súbojov mal dohrať začiatkom júna turnajovým spôsobom na jednom mieste.

V každej zo siedmich skupín zostávalo odohrať ešte štyri kolá. Slovenky mali hrať dvakrát so Švajčiarkami a raz s Ruskami a raz so Srbkami. Zverenky trénera Pavla Streichera mali po dvoch vystúpeniach - v Rusku (15:34) a v Hlohovci so Srbskom (26:27) na konte nulu a v tabuľke 4. kvalifikačnej skupiny figurovali na 3. mieste.

Zostávajúce zápasy, v ktorých sa malo rozhodnúť o dvoch postupujúcich z každej skupiny, by sa podľa marcového návrhu EHF mali odohrať v prvý júnový týždeň od stredy 3. do nedele 7. 6. 2020 na jednom dejisku.

Tréner nadšený nie je


Kormidelník Sloveniek Pavol Streicher nebol z toho nápadu nadšený, aktuálne rozhodnutie o zrušení celej kvalifikácie prijal nasledovne: "Myslím si, že toto bolo legitímne riešenie v momentálnej situácii. Je nereálne, aby sa tá momentálne zlepšila natoľko, aby sa kvalifikácia mohla dohrať. Zrušenie kvalifikácie, pre ktoré sa EHF rozhodla, preto vnímam ako jediné a korektné riešenie. Aj priebeh kvalifikácie ukázal, že nasadené tímy potvrdili postavenie, získali všetky štyri body a figurovali na postupových priečkach vo všetkých skupinách. Na ME 2020 teda postúpili z kvalifikácie všetci účastníci predchádzajúceho kontinentálneho šampionátu. My to musíme akceptovať. Keby sme uhrali niečo so Srbkami, k čomu sme mali blízko, vtedy by nás to zrejme viac mrzelo, že by tento výsledok teraz nehral v boji o postup žiadnu rolu. Z nášho pohľadu nás však mrzí najmä to, že pre vývoj družstva by bolo dobré, keby mohlo odohrať aj zvyšné štyri kvalifikačné duely. Zdravotné aspekty však v tomto prípade hrajú rozhodujúcu úlohu, a preto musí mať každý pochopenie pre zrušenie kvalifikácie. Priznám sa, že som očakával takýto scenár. Keď som sledoval vývoj situácie v jednotlivých krajinách, bolo to viac-menej jasné."

Podľa slov Streichera sa do konca letných prázdnin prakticky už nič nestihne: "My máme momentálne najbližší zraz naplánovaný na 30. augusta. Bude to taký úvod sezóny. Potom v septembri prídu na rad prvé zápasy predkvalifikácie MS 2021."

Viac k témam: Koronavírus, majstrovstvá Európy
Zdroj: Webnoviny.sk - Slovenské hádzanárky sa na majstrovstvá Európy 2020 nedostanú, EHF zrušila kvalifikáciu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.