Pondelok, 2. september 2024
Slnečno  25,5 °C
Mimoriadne správy

Slafkovský sa stal druhýkrát Hokejistom roka a je opäť najlepším útočníkom, do Siene slávy uviedli Višňovského (foto)

 Webnoviny  Utorok, 9:47  100  
Slafkovský sa stal druhýkrát Hokejistom roka a je opäť najlepším útočníkom, do Siene slávy uviedli Višňovského (foto)

27.8.2024 (SITA.sk) - Víťazom ankety Hokejista roka 2024 sa stal v pondelok Juraj Slafkovský. Okrem triumfu v hlavnej kategórii získal korčuliar Montrealu Canadiens z kanadskom-americkej NHL aj ocenenia pre najlepšieho útočníka i hráča do 20 rokov.

Druhé víťazstvo


Pre rodáka z Košíc je to už druhé víťazstvo v tejto ankete. Najlepším hokejistom roka sa premiérovo stal v roku 2022. Na druhom mieste v hlavnej kategórii skončil Martin Pospíšil, tretie miesto obsadil Libor Hudáček.

Som rád, že môžem byť v takej spoločnosti, v akej som sa v našom hokeji, ktorý vždy spojí celé Slovensko, ocitol. Hociktorý z dvojice Maťo Pospíšil a Libor Hudáček mohli byť víťazi namiesto mňa, pretože mali skvelé sezóny. Ak by mi niekto povedal, že v druhej sezóne v profilige budem členom elitnej formácie, strelím 20 gólov a dosiahnem na 50 bodov, bol by som spokojný. Uvedomujem si, že začiatok nebol dobrý, ale všetko to je o sledovaní videí, učení a ono sa to potom zlomí,“ zhodnotil 20-ročný Slafkovský pre denník Šport.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vyhlásenie ankety Hokejista roka 2024 (fotografie)

Najlepší obranca, brankár a tréner


Najlepším obrancom sa tak ako vlani stal Martin Fehérváry z Washingtonu Capitals. Cenu Vladimíra Dzurillu pre najlepšieho brankára si prebral Samuel Hlavaj z Minnesoty Wild. Po prvý raz v kariére triumfoval v ankete Tréner roka Antonín Stavjaňa, ktorý v sezóne 2023/2024 priviedol HK Nitra k titulu v slovenskej extralige.

Myslím si, že toto ocenenie je špecifické, pretože patrí nielen mne, ale ďalším jedenástim ľuďom v nitrianskom tíme, kam patrí aj šofér autobusu,” povedal pre denník Šport 61-ročný český kouč.

V kategórii Hokejistka roka vystriedala Nelu Lopušanovú na tróne útočníčka Lucia Halušková, ktorá pôsobí v maďarskom HK Budapešť. Cena Juraja Okoličányho pre najlepšieho rozhodcu piatykrát za sebou putovala do rúk Petra Stana.

Sieň slávy slovenského hokeja


Súčasťou galavečera Hokejista roka bolo aj zaradenie Ľubomíra Višňovského do Siene slávy slovenského hokeja. Niekdajší vynikajúcu obranca sa stal 38. členom tejto prestížnej spoločnosti. Spomedzi kandidátov ho vybrala Nominačná komisia Siene slávy slovenského hokeja, ktorá je zložená z jej zakladateľov, členov i funkcionárov z prostredia SZĽH.

Je to obrovská pocta. Veľmi si vážim, že sa môžem zaradiť medzi legendy slovenského hokeja. Je to tiež zadosťučinenie pre mojich rodičov, ktorí si to odmalička celé oddreli so mnou. Nielen ja, ale aj oni si to budú veľmi vážiť a budú pyšní," povedal Višňovský pre denník Šport.

Hokejista roka 2024



  • výsledky ankety


Hokejista roka: Juraj Slafkovský
Najlepšia hokejistka: Lucia Halušková
Najlepší útočník (Cena Jozefa Golonku): Juraj Slafkovský
Najlepší hráč do 20 rokov (Cena Pavla Demitru): Juraj Slafkovský
Najlepší obranca (Cena Róberta Švehlu): Martin Fehérváry
Najlepší brankár (Cena Vladimíra Dzurillu): Samuel Hlavaj
Najlepší tréner (Cena Ladislava Horského): Antonín Stavjaňa
Najlepší rozhodca (Cena Juraja Okoličányho): Peter Stano

Členovia Siene slávy slovenského hokeja:
2002: Ladislav Troják, Stan Mikita, Michal Polóni, Ladislav Horský, Ján Starší, George Gross, Vladimír Dzurilla, Jozef Golonka, Václav Nedomanský
2003: Rastislav Jančuška, Vojtech Okoličány, Miroslav Červenka, Ján Jendek
2004: František Gregor, Karol Fako, Vincent Lukáč, Milan Kužela
2005: Jaroslav Walter, Igor Liba
2006: Rudolf Tajcnár
2007: Dušan Pašek
2008: Dušan Faško
2009: Dárius Rusnák
2011: Július Haas, Ján Mitošinka, Róbert Švehla
2012: Pavol Demitra
2014: Zdeno Cíger
2018: Miroslav Šatan
2019: Ferdinand Marek, Oto Haščák, Július Šupler, Ján Filc
2021: Peter Bondra
2022: Žigmund Pálffy
2023: Marián Hossa
2024: Ľubomír Višňovský



Viac k témam: Hokejista roka, SSSH Sieň slávy slovenského hokeja
Zdroj: SITA.sk - Slafkovský sa stal druhýkrát Hokejistom roka a je opäť najlepším útočníkom, do Siene slávy uviedli Višňovského (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.