Štvrtok, 18. apríl 2024
Jasno  2,8 °C
Mimoriadne správy

Shiffrinovej chýbala rýchlosť a bola nervózna, Velez-Zuzulová hodnotí finále slalomu v Osle

 Webnoviny   1. január 2019  344  
Shiffrinovej chýbala rýchlosť a bola nervózna, Velez-Zuzulová hodnotí finále slalomu v Osle

OSLO 1. januára (WebNoviny.sk) - Po obrovskom slalome si Petra Vlhová vychutnala v rozpätí niekoľkých dní slastný pocit víťazstva aj v paralelnom slalome.

Aktuálny novoročný triumf v nórskom Osle je pre 23-ročnú Slovenku o to cennejší, že sa zrodil v priamej konfrontácii s veľkou americkou súperkou Mikaelou Shiffrinovou.

Šiesty triumf v pretekoch


Vlhová v súčte oboch jázd zdolala neohrozenú líderku Svetového pohára o 39 stotín sekundy a celkovo si pripísala šiesty triumf v pretekoch o krištáľové glóbusy.

"Bolo vidieť, že Petra jazdí v obrovskej forme. A ešte niečo. Vždy, keď prišla do cieľa, nebolo na nej vidieť emócie. Snažila sa zostať naplno koncentrovaná. Tá emócia prišla až po finále a bola na správnom mieste a v správnom čase," povedala Veronika Velez-Zuzulová, odborná spolukomentátorka RTVS pre ženské slalomy vo Svetovom pohári.

Bývalá skvelá pretekárka si všimla, že inokedy suverénna Shiffrinová tentoraz na Holmenkollene pôsobila nezvyčajne nervózne. A to najmä pred druhou finálovou jazdou, keďže už v tej prvej podľahla Vlhovej o 21 stotín sekundy. Napokon z toho bolo v súčte oboch jázd 39 stotín v prospech Vlhovej.

"Mikaela nebola v takej pohode ako Petra. Bolo z nej cítiť nervozitu, ako keby si uvedomovala, že Slovenku dnes asi nezdolá. Niekoľkokrát si dokonca naprávala okuliare, čo u nej nie je zvykom."

Chyba ju stála víťazstvo


Tieto jej slová potvrdila v rozhovore pre RTVS aj Mikaela Shiffrinová. "Dnes mi chýbala rýchlosť. Tak to bolo aj v prvej finálovej jazde. V tej druhej som už išla na maximum a z toho potom vzišla chyba, ktorá ma stála víťazstvo," uviedla skvelá Američanka.

Paralelný slalom je atraktívny pre divákov, ale ako ho vnímajú pretekárky v porovnaní s klasickou verziou slalomu? Aké je to lyžovať v rýchlosti vedľa seba tak, že cítite kontakt súpera?

"Ten kontakt je naozaj veľmi blízky. Rozdiel oproti klasickému slalomu je v tom, že v paralelnej verzii nejdeme proti času, ale máme reálnu konkurentku. Pretekárky sa vnímajú a počujú navzájom. Ten súboj je reálny a príjemný. Ja som mala veľmi rada túto disciplínu," dodala Velez-Zuzulová, víťazka paralelného slalomu z Mníchova 2013 a druhá z Moskvy 2013 a Štokholmu 2017.

Viac k témam: Mikaela Shiffrinová, Petra Vlhová, Svetový pohár v alpskom lyžovaní, Veronika Velez-Zuzulová
Zdroj: Webnoviny.sk - Shiffrinovej chýbala rýchlosť a bola nervózna, Velez-Zuzulová hodnotí finále slalomu v Osle © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.