Pondelok, 2. september 2024
Slnečno  29,4 °C
Mimoriadne správy

Rumunka Barbosuová už má doma bronz z olympijských hier v Paríži, ktorý predtým dostala Američanka Chilesová (foto)

 Webnoviny  17. august 2024  112  
Rumunka Barbosuová už má doma bronz z olympijských hier v Paríži, ktorý predtým dostala Američanka Chilesová (foto)

17.8.2024 (SITA.sk) -


"Nečakala som, že medaila bude taká ťažká. Budem ju asi nosiť cez deň aj v noci, ak to bude potrebné, aby som ju mala," uviedla 18-ročná Rumunka.

Výsledky dodatočne prehodnotili


Spomenutý CAS riešil mimoriadne náročnú situáciu po olympijskej súťaži v prostných. Američanka Chilesová sa na bronzovú pozíciu dostala až po odvolaní trénerky Cecile Landiovej, aby rozhodcovia dodatočne prehodnotili bodový zisk pre jej zverenku, keďže podľa prvého hodnotenia skončila piata.

Po podnete Landiovej dostala Chlesová o desatinu bodu viac a dostala sa pred dve Rumunky, pričom Barbosuovú odsunula z 3. na 4. priečku.

Uvedené vyvolalo vlnu nevôle v Rumunsku, ktoré z historického hľadiska patrí medzi svetové veľmoci v gymnastike. Národný zväz požiadal o prešetrenie prípadu na CAS. A podľa neho prišiel podnet trénerky až štyri sekundy po minútovom časovom limite povolenom Medzinárodnou gymnastickou federáciou (FIG).

Tá dodatočne prehodnotila výsledky a Chilesovú presunula na 5. miesto. Američanka však v tom čase bola už doma aj s bronzom, cenný kov tak musela vrátiť. A teraz ho udelili Rumunke Barbosuovej.

Kroky plánuje podniknúť aj americká strana


Je možné, že uvedený spor sa ešte neskončil, americká strana totiž plánuje podniknúť ďalšie kroky.

"Som veľmi šťastná, že som získala túto medailu. Verím, že Rumunsko bude na vrcholnej scéne reprezentovať aj naďalej a pre krajinu získam ďalšie cenné kovy," uviedla mladá športovkyňa, podľa ktorej by uvedené nebolo možné bez pomoci zväzu a právnikov, ktorí "sa nevzdávali a bojovali za športovcov".

Odvolania a podnety na prehodnotenie známok sú v športovej gymnastike pomerne bežné a ich výsledkom bývajú posuny skóre nahor aj nadol. Incident z Paríža bol bolestivý pre všetky zainteresované športovkyne a v online priestore vyvolal vlnu nenávistných prejavov. Chilesová údajne dostala rasisticky podfarené správy a aj s odstupom času si myslí, že jej posun poradím nadol bol "nespravodlivý".






Viac k témam: LOH Letné olympijské hry 2024 v Paríži
Zdroj: SITA.sk - Rumunka Barbosuová už má doma bronz z olympijských hier v Paríži, ktorý predtým dostala Američanka Chilesová (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.