Piatok, 10. máj 2024
Slnečno  14 °C
Mimoriadne správy

Poslednú horskú etapu Giro d’Italia vyhral Pinot, Quintana získal ďalších 15 sekúnd na Dumoulina

 Webnoviny  27. máj 2017  126  
Poslednú horskú etapu Giro d’Italia vyhral Pinot, Quintana získal ďalších 15 sekúnd na Dumoulina


  • aktualizované 27. mája o 18:45


ASIAGO 27. mája (WebNoviny.sk) - Francúz Thibaut Pinot sa stal víťazom sobotňajšej predposlednej 20. etapy cyklistických pretekov Giro d'Italia, ktorá mala štart v Pordenone a vrcholila po 190 km v Asiagu.

Dvadsaťšesťročný jazdec tímu FDJ Pinot prekonal v špurte päťčlennej skupiny Rusa Ilnura Zakarina (Kaťuša) a Taliana Vincenza Nibaliho (Bahrain-Merida).

Quintana vedie pred Dumoulinom o 53 sekúnd


Líder jubilejného 100. ročníka talianskeho podujatia Grand Tour Nairo Quintana z Movistaru prišiel do cieľa na piatom mieste v čase víťaza a získal ďalších 15 sekúnd na Toma Dumoulina z družstva Sunweb, ktorý finišoval desiaty.

Quintana vedie pred Dumoulinom o 53 sekúnd a Holanďan klesol z druhého na štvrté miesto. Pred neho sa dostali Nibali (+39 s) aj víťaz sobotňajšej etapy Pinot (+43).

"Skúsili sme absolútne všetko. Chceli sme čo najviac získať v tejto etape a momentálne sme vo výhode. Dnešok však ukázal, že tieto preteky zostanú tesné až do samého konca a tiež to, že do samého konca treba rátať s Dumoulinom," uviedol Nairo Quintana na webe Cyclingnews.

O víťazovi rozhodne časovka


O šampiónovi tohtoročného Gira sa rozhodne až v nedeľňajšej 29,3 km dlhej individuálnej časovke z motoristického okruhu Monza do Milána. A Dumoulin bude hlavným favoritom.

"Všetky tie stúpanie sú už minulosť. Som veľmi rád, že som mal dobré nohy a mal som znova dobrý deň. Navždy zostanem vďačný Mollemovi, Jungelsovi a Yatesovi za pomoc v závere. Zajtrajšia časovka nebude mať takú dĺžku ako tá predchádzajúca, budem teda musieť zabojovať o každú sekundu. Na konci sa potom uvidí, ako to celé dopadne," uviedol Tom Dumoulin aj na webe Cyclingnews. Thibaut Pinot kontroval: "Ešte tri kilometre pred cieľom som sa len snažil o čo najlepší čas a nemal som v hlave víťazstvo v etape. Rozhodujúca časovka sa pôjde po rovine a to vyhovuje Dumoulinovi."

Na pripomenutie, v prvej časovke na tohtoročnom Gire z Foligna do Montefalca (39,8 km) Dumoulin doslova zdeptal konkurentov, keď NIbalimu nadelil 2:07 min a Quintanovi 2:53 min.

Pelotón ťahal najmä tím Movistar


Hneď v úvode sobotňajšej etapy sa utvoril šesťčlenný únik, ktorý mal 90 km pred cieľom náskok 7:40 min. Pelotón ťahal najmä tím Movistar okolo lídra pretekov Quintanu, neskôr sa pridala aj Kaťuša.

Po prejazde druhým z troch kopcov Monte Grappa (dĺžka 24 km, priemerný sklon 5,3 %) sa vpredu ocitli Dries Devenyns (Quick-Step Floors) a Dylan Teuns (BMC Racing), za nimi sa už nachádzala skupina favoritov so všetkými dôležitými jazdcami.

Pod záverečné stúpanie Foza (14 km, 6,7 %) dorazila vedúca dvojica s náskokom 2:45 min pred prenasledovateľmi. Hlavní favoriti si v kopci navzájom nastupovali, najaktívnejší bol Quintana, ale nedokázal sa výraznejšie odlepiť od Dumoulina.

Na vrchole Fozy boli prví Domenico Pozzovivo (Ag2r) s Ilnurom Zakarinom (Kaťuša), dvojica Devenyns, Teuns bola už minulosťou. Napokon to do cieľa dotiahla ako prvá päťčlenná skupina favoritov, ale Dumoulin nezaostal toľko, aby sa nemohol v nedeľu po časovke tešiž z celkového triumfu.

Giro d'Italia 2017:


20. etapa (Pordenone - Asiago, 190 km):

1. Thibaut Pinot (Fr.) FDJ 4:57:58 h, 2. Ilnur Zakarin (Rus.) Kaťuša-Alpecin, 3. Vincenzo Nibali (Tal.) Bahrain-Merida, 4. Domenico Pozzovivo (Tal.) Ag2r La Mondiale, 5. Nairo Quintana (Kol.) Movistar - všetci rovnaký čas, 6. Bob Jungels (Lux.) Quick-Step Floors,... 10. Tom Dumoulin (Hol.) Sunweb - obaja +15 s

Poradie po 20. etape:

1. Nairo Quintana (Kol.) Movistar Team 90:00:38 h, 2. Vincenzo Nibali (Tal.) Bahrain-Merida +39 s, 3. Thibaut Pinot (Fr.) FDJ +43, 4. Tom Dumoulin (Hol.) Team Sunweb +53, 5. Ilnur Zakarin (Rus) Katuša-Alpecin +1:15, 6. Domenico Pozzovivo (Tal.) AG2R La Mondiale +1:30.



Viac k témam: cyklistika, Giro d´Italia, Nairo Quintana, Thibaut Pinot
Zdroj: Webnoviny.sk - Poslednú horskú etapu Giro d’Italia vyhral Pinot, Quintana získal ďalších 15 sekúnd na Dumoulina © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.