Piatok, 19. júl 2024
Mimoriadne správy

Počas otváracieho ceremoniálu OH v Paríži bude v pohotovosti 55-tisíc príslušníkov bezpečnostných zložiek, útok na Trumpa zvýšil ostražitosť

 Webnoviny  Včera o 21:31  35  
Počas otváracieho ceremoniálu OH v Paríži bude v pohotovosti 55-tisíc príslušníkov bezpečnostných zložiek, útok na Trumpa zvýšil ostražitosť

18.7.2024 (SITA.sk) - Až 45-tisíc policajtov a 10-tisíc vojakov bude v pohotovosti počas blížiaceho sa slávnostného otvorenia olympijských hier v Paríži.

Príslušníci bezpečnostných zložiek budú rozmiestnení pozdĺž 6-kilometrového úseku rieky Seina, ktorá bude 26. júla dejiskom netradičného otvorenia Hier. Tisíce športovcov a členov ich sprievodu sa po nej budú pri západe slnka plaviť smerom k Eiffelovej veži.

Zložitá a bezprecedentná misia


Špeciálne vytvorená jednotka dostala za úlohu zabezpečiť nástupnú zónu pre športovcov, ktorá sa nachádza pozdĺž parížskej východnej časti Seiny. Jednotka bude mať na starosti úplnú ochranu účastníkov slávnostného otvorenia vrátane tých na lodiach a iných plavidlách v úzkej spolupráci s ostatnými bezpečnostnými zložkami.

„Táto misia je zložitá a bezprecedentná," povedal podplukovník Colonel Olivier, šéf parížskej operácií Sentinelle.

„Nachádzame sa v mestskom prostredí s množstvom voľnočasových a pracovných aktivít na Seine a jej okolí a také prostredie je vždy zraniteľné," doplnil.

Útok na Trumpa posilnil ostražitosť


Sobotňajší pokus o atentát na bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa ešte viac zvýšil povedomie o tejto mimoriadne citlivej misii.

Paríž bol v poslednom desaťročí terčom viacerých smrtiacich teroristických útokov a Seina preteká srdcom mesta, je obklopená kanceláriami firiem aj obytnými budovami. Okrem toho na rieke sa plaví množstvo lodí, ktoré sú rovnako zraniteľné ako obyvatelia mesta na brehu.

„Dosiahli sme vysoký stupeň pripravenosti, ale útok na Donalda Trumpa ešte posilnil našu ostražitosť," pokračoval Olivier.

Drony, potápači a vodné bariéry


Špeciálna operácia zahŕňa nasadenie špičkových technológií, ako sú drony a sonary, ako aj bojových potápačov, zásahových skupín na člnoch, hliadok pozdĺž Seiny a vojenských psov. Proti vniknutiu potenciálnych narušiteľov do chráneného územia boli osadené vodné bariéry smerujúce z koryta na povrch.

„Naši ľudia budú mať k dispozícii aj protidronové systémy a pracujú v úzkej koordinácii s francúzskym letectvom, ktoré zabezpečuje parížsku oblohu. Musíme byť pripravení na akúkoľvek hrozbu," dodal Olivier.

Viac k témam: bezpečnostné zložky, OH 2024 v Paríži
Zdroj: SITA.sk - Počas otváracieho ceremoniálu OH v Paríži bude v pohotovosti 55-tisíc príslušníkov bezpečnostných zložiek, útok na Trumpa zvýšil ostražitosť © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.