Štvrtok, 28. marec 2024
Slnečno  14,5 °C
Mimoriadne správy

Petra Vlhová bude štartovať v Courcheveli, najväčšími súperkami budú Talianky aj Shiffrinová

 Webnoviny  12. december 2020  246  
Petra Vlhová bude štartovať v Courcheveli, najväčšími súperkami budú Talianky aj Shiffrinová

12.12.2020 (Webnoviny.sk) - Troje zo štyroch tohtosezónnych pretekov žien vo Svetovom pohári v zjazdovom lyžovaní sa skončili triumfom Petry Vlhovej. Ambiciózna Slovenka nevyhrala akurát v úvodnom obrovskom slalome sezóny v rakúskom Söldene, kde obsadila tretie miesto.

Majsterka sveta vie, čo má čakať


Najbližší víkend vo francúzskom Courcheveli čaká na Vlhovú súťažné pokračovanie práve v disciplíne, v ktorej je 25-ročná Liptáčka úradujúca majsterka sveta. V Savojských Alpách sa uskutočnia dvoje preteky, v sobotu aj v nedeľu bude 1. kolo štartovať o 9.30 h a druhé kolo o 12.30 h.

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní - 1. kolo



  • štart o 9:30



"Courchevel mám celkom rada. Nie je to nejaký veľmi špecifický kopec. Už som tam jazdila v pretekoch, takže viem, čo mám čakať. Na druhej strane sa veľa odvíja od aktuálnych podmienok a počasia," vravela Petra Vlhová počas nedávnej videokonferencie v Jasnej.

Obhajkyňa malého glóbusu v slalome tento týždeň nečakane zavítala domov na Liptov. Tri dni trénovala na svojom domovskom kopci v Jasnej a podmienky si pochvaľovala.

"Super tréning to bol. Je to iné, keď po tréningu nasadnem do auta a nejdem do hotela, ale domov. Cítila som sa výborne, podmienky boli super. Všetci v tíme sme boli spokojní," zhodnotila držiteľka medailového kompletu z MS 2019 v Aare.

Ak chce zvíťaziť, musí sledovať najmenšie detaily


Líderka Svetového pohára sa vo štvrtok presunula do Courchevelu súkromným lietadlom z Popradu. Takýto let má veľké výhody oproti klasickej komerčnej linke, resp. presunu autom, čo na dlhých vzdialenostiach zabíja u športovca čas aj energiu.

"Súkromné lety sú výhoda, lebo ušetrím veľa času na regeneráciu. Ak chcem víťaziť, musím sa pozerať aj na najmenšie detaily. Keď cestujem dlho autom, som z toho potom 'rozbitá' a nemôžem podať ideálny výkon. Takže pohodlie v lietadle má pre mňa význam," vysvetlila Vlhová.

V Courcheveli zverenka Livia Magoniho dosiaľ absolvovala päť pretekov SP počas troch rokov. Najvyššie tam skončila dvakrát na druhom mieste - v slalome v roku 2018 a paralelnom slalome ešte o rok skôr. V obrovskom slalome sa tam zatiaľ na stupne víťazov nedostala. Najbližšie bola k tomu pred necelým rokom, keď skončila štvrtá štyri stotinky za treťou Švajčiarkou Wendy Holdenerovou.

Preteky budú dôležité aj pre Shiffrinovú


Favoritkami pretekov v Courcheveli budú aj Talianky Federica Brignoneová a Marta Bassinová. Prvá je celková víťazka Svetového pohára z minulej sezóny a zároveň držiteľka malého glóbusu za obrovský slalom. Druhá zasa vyhrala úvodné preteky SP v obráku v tejto sezóne v Söldene.

Podľa talianskych zdrojov sa v Courcheveli v značnej miere ukáže, či si Petra Vlhová dokáže na čele SP utvoriť ešte väčší náskok ako má doteraz a či Američanka Mikaela Shiffrinová pri svojom návrate v tejto discipíne bude konkurencieschopná v súboji o víťazstvo.

"Treba rátať s tým, že na nás čakajú na trati dva rôzny typy podmienok. Podklad je tvrdý, ale v strednej a spodnej časti skôr mäkký. V noci má navyše snežiť, takže sa musíme prispôsobiť zmeneným podmienkam," uviedla Federica Brignoneová podľa webu neveitalia.it.

"Dôležité môže byť nízke štartovné číslo v 1. kole a zároveň si myslím, že na tejto zaujímavej trati so zmenami sklonu treba tlačiť od začiatku do konca napriek možným hrboľom na nej," dodala Brignoneová.

Viac k témam: Svetový pohár v alpskom lyžovaní
Zdroj: Webnoviny.sk - Petra Vlhová bude štartovať v Courcheveli, najväčšími súperkami budú Talianky aj Shiffrinová © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.