Streda, 1. máj 2024
Zamračené  15,9 °C
Mimoriadne správy

Peter Sagan má 30 rokov, posledné slovo ešte zďaleka nepovedal

 maxivyber.sk   8. apríl 2020  995  
Peter Sagan má 30 rokov, posledné slovo ešte zďaleka nepovedal

Fanúšikovia medzi sebou často diskutujú o tom, kto zo športovcov je do akej miery vzorom a do akej miery je hviezdou. Niekedy je to naozaj náročné určiť a prečo je tomu tak? Dôvodov je hneď viacero. Naprieč rôznymi športami totiž nájdeme rozličné mená, ktoré aj sú výkonnostne veľmi zdatné, ale nevedia sa takpovediac predať, odprezentovať. Peter Sagan je športovcom, ktorý zvláda byť zaujímavý, keď podáva výkony na trati, ale aj keď zlezie z bicykla.


Práve pre faktory spomenuté v úvode je Peter Sagan považovaný za jedného z najpopulárnejších slovenských športovcov súčasnosti a rovnako tak aj jedným z najväčším vzorov, akých majú ľudia na Slovensku, čo sa športových výkonov týka. Sagan sa narodil v Žiline a koncom januára oslávil tridsiate narodeniny. K dnešnému dňu dosiahol toho už mnoho, ale aj keď prekročil hranicu magickej tridsiatky, do starého železa stále nepatrí a rozhodne nepovedal posledné slovo.


To, že je Sagan šoumen a diváci ho majú radi po celom svete, to je všeobecne známy fakt. Peťo je prirodzený, dohovorí sa po anglicky aj po taliansky a i keď jeho verbálny prejav nie je práve najpohľadnejší, práve autenticita a úprimnosť, ktorá z neho vyžaruje, mu v konečnom dôsledku pridáva k celkovému obrazu o jeho osobe. Sagan dokázal, že aj z malého a neznámeho Slovenska môže vzísť hviezda svetových rozmerov. Čo sa totiž sveta cyklistiky týka, Peter Sagan je dlhodobo na vrchole a aktuálne nič nenasvedčuje tomu, že by mal z neho ísť dole. Aspoň teda zatiaľ. 



Píše sa rok 2020 a kedysi hanblivý športovec spod Dubňa vyhral trikrát majstrovstvá sveta. v cestnej cyklistike a okrem toho úctyhodných sedemkrát získal zelený dres na prestížnych pretekoch Tour de France, ktorý sa dáva najlepšiemu špurtérovi. Viackrát sa špekulovalo o tom, že vzhľadom na Petrovu typológiu a to, že má skúsenosti z horskej cyklistiky, môže časom presedlať zo zeleného dresu na boj o žltý trikot a celkové prvenstvo. K tomu doposiaľ nedošlo, ale rozhodne to nie je vylúčená alternatíva do ďalších sezón.


V tom, čo Sagan robí teraz, je výborný. Samozrejme, ani on sa nevyhol športovým či ľudským chybám, ale ako sa hovorí, nikto nie je dokonalý. Petra sleduje na sociálnej sieti Instagram viac ako milión ľudí, čo samo o sebe svedčí o tom, že priaznivci, a to dávame do pozornosti, že nielen slovenskí, ho majú naozaj veľmi radi. A prečo je tomu tak už spomíname - okrem vynikajúcich športových výkonov sú to aj charakterové črty ako úprimnosť a autenticita. Peter Sagan nie je diplomat a tak je to aj dobre. Keby nehovoril to, čo má na srdci, nebol by taký populárny, ako v súčasnosti je.



Po tom, čo sa Peter Sagan dostal do svetovej špičky, cyklistika ako šport išla na Slovensku smerom nahor. Stúpol záujem o robenie tohto športu, rovnako tak išiel do výšin predaj bicyklov, objavili sa nové talenty a rovnako tak sa popularita tohto odvetvia odzrkadlila aj do sveta tipérov, kde ľudia stále viac volia stávky na cyklistiku a tento šport niektorí priaznivci sledujú prakticky každodenne. To je zároveň dôvod, prečo viacero stávkových spoločností rozširuje svoju ponuku na cyklistiku. Pretekanie na dvoch kolesách si ale drží štatút jedného z najviac nepredvídateľných športov, aké vôbec existujú.


Faktom nateraz ostáva, že Peter Sagan je cyklistickou megahviezdou. Okrem Tour de France sú pre neho lákadlami aj ďalšie veľké preteky. Hovorí sa hlavne o talianskom Giru či španielskej Vuelte. Motiváciou je aj Olympiáda v Tokiu, ktorá je na programe o rok.