Piatok, 3. máj 2024
Oblačno  14,6 °C
Mimoriadne správy

Otvárací ceremoniál: Zimná paralympiáda 2018 v Pjongčangu

 Webnoviny   9. marec 2018  209  
Otvárací ceremoniál: Zimná paralympiáda 2018 v Pjongčangu

PJONGČANG 9. marca (WebNoviny.sk) - Slávnostný otvárací ceremoniál v piatok 9. marca odštartuje Zimné paralympijské hry 2018 v Pjongčangu. Slovensko bude mať na tohtoročnej paralympiáde zastúpenie v dvoch športoch - curling na vozíku a zjazdové lyžovanie.

Slovenskí športovci obhajujú sedem medailí, ktoré získali pred štyrmi rokmi na zimných paralympijských hrách v Soči.

Ambície Slovákov na ZPH 2018 v kórejskom Pjongčangu sú však vyššie, radi by si domov odniesli ešte viac cenných kovov. Očakávania sú vysoké v zjazdovom lyžovaní, ktoré slovenskému paralympijskému tímu prinieslo všetkých sedem medailí v Soči. V Kórejskej republike sa predstavia štyria zrakovo postihnutí lyžiari so svojimi navádzačmi a tiež dvaja telesne znehovýhodnení zjazdári.

Jedným z tromfov slovenského tímu by mala byť Henrieta Farkašová, ktorá pred štyrmi rokmi v Soči (spoločne s navádzačkou Natáliou Šubrtovou) bola dvakrát zlatá a raz bronzová. Tridsaťjedenročná absolventka Trnavskej univerzity je držiteľka veľkého krištáľového glóbusu za celkové prvenstvo v seriáli Svetového pohára a celkovo päťnásobná paralympijská šampiónka.

Paralympionici zo Slovenska majú pred sebou siedmy zimný vrchol v histórii samostatnosti. Doterajších šesť paralympiád im prinieslo okrem hŕby zážitkov aj 44 medailí, z toho 9 zlatých, 17 strieborných a 18 bronzových. Slovenskí športovci majú v Pjongčangu aj svojho maskota, je ním biely lišiak "Tom". Jeho podoba vzišla vo výtvarnej detskej súťaži z návrhu Kristiána Biľa zo Základnej školy Malcov. Chlapcov návrh do súčasnej podoby pretvoril výtvarník Miroslav Regítko.

Viac k témam: ZPH Zimné paralympijské hry 2018 v Pjongčangu
Zdroj: Webnoviny.sk - Otvárací ceremoniál: Zimná paralympiáda 2018 v Pjongčangu © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.