Nedeľa, 1. september 2024
Väčšinou jasno  21,3 °C
Mimoriadne správy

Novinár pyká za slová „toto je, žiaľ, vízia komunizmu“, na letnej olympiáde už komentovať nebude

 Webnoviny  28. júl 2024  115  
Novinár pyká za slová „toto je, žiaľ, vízia komunizmu“, na letnej olympiáde už komentovať nebude

28.7.2024 (SITA.sk) - Poľská štátna televízia TVP suspendovala novinára, ktorý počas piatkového otváracieho ceremoniálu olympijských hier v Paríži označil pieseň „Imagine“ od Johna Lennona za „víziu komunizmu“.

Vysielateľ vydal v sobotu vyhlásenie, v ktorom uviedol, že novinár a športový komentátor Przemyslaw Babiarz už nebude môcť komentovať vysielanie počas tohtoročných OH.

Viac o téme: Letná olympiáda v Paríži


Text Lennonovej piesne hovorí o predstave žiadneho neba, pekla či žiadnych krajín. „Toto je, žiaľ, vízia komunizmu,“ povedal Babiarz počas slávnostného otváracieho ceremoniálu na rieke Seina. Toto vyhlásenie okamžite vyvolalo rozporuplné odozvy medzi divákmi v Poľsku.

TVP vo svojom vyhlásení o suspendovaní Babiarza tiež uviedla: „Vzájomné porozumenie, tolerancia, zmierenie - to nie sú len základné myšlienky olympiády, sú tiež základom noriem, ktorými sa riadi nová poľská televízia. Neexistuje žiadny súhlas s ich porušovaním.“

Štátne médiá sú v Poľsku roky ideologickým bojiskom. Ako hlásnu trúbu ho používali pravicoví populisti, ktorí vládli Poľsku v rokoch 2015 až 2023. Premiér Donald Tusk, centristický politik, ktorého široká koalícia prevzala moc v decembri, konal rýchlo, aby populistov zbavil kontroly nad vysielaním.

Konzervatívci a ich spojenci, ktorí sa stále spamätávajú zo straty kontroly nad štátnymi médiami, toto rozhodnutie odsúdili, medzi nimi konzervatívny prezident Andrzej Duda a bývalý premiér Mateusz Morawiecki.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Otvárací ceremoniál – Letná olympiáda v Paríži 2024 (fotografie)

Zobraziť fotogalériu k článku:
Céline Dion a Lady Gaga na otváracom ceremoniáli letnej olympiády v Paríži (fotografie)

Viac k témam: LOH Letné olympijské hry 2024 v Paríži, poľský premiér, Poľský prezident
Zdroj: SITA.sk - Novinár pyká za slová „toto je, žiaľ, vízia komunizmu“, na letnej olympiáde už komentovať nebude © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.