Nedeľa, 1. september 2024
Väčšinou jasno  20,3 °C
Mimoriadne správy

Nagy sa stal ôsmykrát najlepším plavcom roka, Potocká ovládla anketu medzi ženami

 Webnoviny  17. február 2023  215  
Nagy sa stal ôsmykrát najlepším plavcom roka, Potocká ovládla anketu medzi ženami

17.2.2023 (SITA.sk) - Slovenskí reprezentanti v bazénovom plávaní Richard Nagy a Tamara Potocká sa stali najúspešnejšími športovcami Slovenskej plaveckej federácie (SPF) za rok 2022.

Člen klubu ŠK Dukla Banská Bystrica Nagy obhájil prvenstvo v ankete z roku 2021 a celkovo sa stal najlepším slovenským plavcom roka ôsmykrát (2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019), druhý skončil v hlasovaní Matej Duša a tretí František Jablčník.

Medzi ženami prvýkrát uspela Potocká pred Nikoletou Trníkovou a víťazkou spred roka Andreou Podmaníkovou.

Nagy mal vlani dve ôsme miesta


Nagy zaznamenal v roku 2022 ôsme miesta na 400 m polohové preteky na majstrovstvách sveta v krátkom bazéne a na majstrovstvách Európy v dlhom bazéne. Vytvoril dva slovenské rekordy na 200 m polohové preteky a 200 m motýlik.

Duša bol na MS v krátkom bazéne na 15.mieste na 50 m voľný spôsob, na ME v dlhom bazéne bol v rovnakej disciplíne na 17. pozícii. Dosiahol štyri slovenské rekordy na 50 m a 100 m voľný spôsob a bol člen dvoch rekordných štafiet na MS v krátkom bazéne.

Jablčník obsadil 31. miesto na 200 m polohové preteky na MS v dlhom bazéne, na ME v dlhom bazéne skončil na 18. priečke na 400 m polohové preteky.

Potockej maximum


Potockej maximum bolo vlani 13. miesto na 100 m polohové preteky na MS v krátkom bazéne, na MS v dlhom bazéne bola osemnástka na 100 m motýlik. Je držiteľka dvoch slovenských rekordov na 100 m polohové preteky a členka piatich rekordných štafiet na MS v krátkom bazéne.

Trníková obsadila na MS v krátkom bazéne 15. miesto na 400 m polohové preteky, na ME v dlhom bazéne bola jedenásta na 400 m polohové preteky. Na konte má dva slovenské rekordy na 400 m polohové preteky a 200 m prsia.

Podmaníková na MS v krátkom bazéne vybojovala 15. priečku na 50 m prsia, na ME v dlhom bazéne bola na 19. poste. Patria jej tri národné rekordy na 50 m prsia a 200 m prsia a je členka troch rekordných štafiet na MS v krátkom bazéne.

Padol seniorský rekord


V kategórii juniorov sa stal najlepším plavcom roka 2022 Bence Dikácz vďaka zisku 5. miesta z ME juniorov na 400 m polohové preteky, na MS juniorov bol v tej istej disciplíne dvanásty. Na konte má štyri slovenské juniorské rekordy na 200 m polohové preteky a 400 m polohové preteky.

Na MS juniorov bol člen štafety na 4x200 metrov voľný spôsob, ktorá vytvorila slovenský seniorský rekord. Medzi juniorkami triumfovala Lillian Slušná, ktorá získala bronzovú medailu na MS juniorov v peruánskej Lime na 50 m motýlik a bola piata na 50 m voľný spôsob. Na ME juniorov bola šiesta na 50 m motýlik a ôsma na 50 m voľný spôsob.

Na MS v krátkom bazéne obsadila 20. miesto na 50 m voľný spôsob, vytvorila deväť slovenských juniorských rekordov a trikrát vyrovnala slovenský rekord na 50 m motýlik aj 50 m voľný spôsob. Je členka štyroch rekordných štafiet na MS v krátkom bazéne.

Diaľkové plávanie ovládol Peciar


Vo vodnom póle v oboch kategóriách zvíťazili reprezentanti na brankárskom poste. U mužov si prvenstvo z roka 2019 zopakoval hráč francúzskeho klubu Reims a účastník ME v chorvátskom Splite Tomáš Hoferica, medzi ženami uspela hráčka Slávie UK Bratislava, vicemajsterka Slovenska a účastníčka ME v Splite Kristína Stehlíková.

V diaľkovom plávaní dostal cenu pre najlepšieho plavca roka 20-ročný Tomáš Peciar, ktorý na MS v Budapešti na 5-kilometrovej trati obsadil 31. miesto, čo je historické maximum umiestnenia Slováka v prvej polovici štartového poľa na takomto podujatí.

V synchronizovanom plávaní v kategórii seniorov zvíťazila dvojica Jozef Solymosy a Silvia Solymosyová, ktorá získala dve bronzové medaily na ME v talianskom Ríme vo voľnej aj technickej zostave.

Najúspešnejší športovci Slovenskej plaveckej federácie za rok 2022 (zdroj: SPF):


Plávanie


Muži:
1. miesto: Nagy Richard, tréner Mike Taylor
2. miesto: Duša Matej, tréner Jeff Dugdalle a Nic Eriksson
3. miesto: Jablčník František, tréner Rastislav Hlavatý
Ženy:
1. miesto: Potocká Tamara, tréner Tomáš Trešl
2. miesto: Trníková Nikoleta, tréner Karel Procházka
3. miesto: Podmaníková Andrea, tréner Brian Burnes

Junior: Dikácz Bence, tréner Balász Szeidl
Juniorka: Slušná Lillian, tréner Pavol Sirotný

Vodné pólo


Najlepší muž: Tomáš Hoferica
Najlepšia žena: Kristína Stehlíková
Najlepší junior: Dani Bačo
Najlepšia juniorka: Lenka Garančovská

Diaľkové plávanie


Najlepší senior: Tomáš Peciar, tréner Pavol Peciar
Najlepší junior: Filip Lányi, tréner Radoslav Suchánek
Objav roka: Krisztián Gálik, trénerka Marta Kocsis

Synchronizované plávanie


Najlepší senior: Solymosy J. a Solymosyová S. , trénerka Ivana Solymosyová
Najlepší junior: Chiara Diky, trénerka Nora Szauder
Objav roka: Lea Anna Krajčovičová, trénerka Monika Thuringerová

Cena prezidenta Slovenskej plaveckej federácie: Samuel Košťál



Viac k témam: Ocenenie
Zdroj: SITA.sk - Nagy sa stal ôsmykrát najlepším plavcom roka, Potocká ovládla anketu medzi ženami © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.