Štvrtok, 18. júl 2024
Zamračené  17,4 °C
Mimoriadne správy

Na olympiáde v Paríži bude súťažiť 140 Ukrajincov, v kolektívnych športoch sa premiérovo predstaví futbalový tím

 Webnoviny  Sobota, 16:39  89  
Na olympiáde v Paríži bude súťažiť 140 Ukrajincov, v kolektívnych športoch sa premiérovo predstaví futbalový tím

13.7.2024 (SITA.sk) - Ukrajinu bude na olympijských hrách v Paríži reprezentovať celkovo 140 športovcov. Ide o najnižší počet športovcov, ktorých krajina vo svojej histórii predstavila na olympijských hrách a medzinárodných športových súťažiach.

Šéf Ukrajinského olympijského výboru Vadym Hutcajt už predtým povedal, že väčšina ukrajinských športovcov absolvuje predolympijskú prípravu mimo krajiny pre nebezpečenstvo, ktoré predstavuje ruská invázia.

Vyše štyristo športovcov padlo v boji


Všetci dokončujú svoju prípravu na parížske olympijské hry, ale vždy za špeciálnych bezpečnostných podmienok.

Podľa Ukrajinského olympijského výboru zomrelo v boji od februára 2022 viac ako 400 profesionálnych športovcov, zatiaľ čo mnohí ďalší prerušili svoju kariéru, aby mohli vstúpiť do armády.

Ruskí športovci, ako aj športovci z Bieloruska, budú na parížskych olympijských hrách len ako neutrálni individuálni účastníci a s početnými obmedzeniami, informoval v marci Medzinárodný olympijský výbor (MOV).

Jediný tímový šport


Týchto športovcov bude len niekoľko desiatok a nebudú prítomní ani na slávnostnom otvorení hier 26. júla.

Ukrajinskí športovci budú v Paríži súťažiť predovšetkým v individuálnych športoch.

Jediným tímový športom, v ktorom budú súťažiť, bude futbal. Je to vôbec prvýkrát, čo sa národný futbalový tím zúčastní na olympijských hrách, odkedy krajina získala nezávislosť.

Viac k témam: LOH Letné olympijské hry 2024 v Paríži
Zdroj: SITA.sk - Na olympiáde v Paríži bude súťažiť 140 Ukrajincov, v kolektívnych športoch sa premiérovo predstaví futbalový tím © SITA Všetky práva vyhradené.
Copyright © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. SITA Slovenská tlačová agentúra a. s. si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku a jeho častí.